Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Pokles cen pohonných hmot v Libereckém kraji se po třech měsících zastavil

Pokles cen pohonných hmot v Libereckém kraji se po třech měsících zastavil. Nafta od minulého týdne zdražila o 28 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 33,70 koruny. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se sice aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 35,34 Kč, což je o pět haléřů méně než před týdnem, o víkendu byla ale jeho cena nižší. Znamená to, že i benzin začal zdražovat. Podle dat společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 4,49 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 6,29 Kč na litru víc.

Vývoj cen paliv v Česku v posledních letech výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy se litr prodával průměrně po 30,66 Kč. Benzin byl nejdražší začátkem července 2022, kdy řidiči v kraji platili za litr průměrně 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, to se litr prodával průměrně za 35,20 koruny.

Zlevňování pohonných hmot se po čtvrt roce zastavilo v celém Česku. V uplynulém týdnu zdražil benzin v průměru o 15 haléřů na 35,31 koruny, cena nafty stoupla o 30 haléřů, aktuálně je litr v průměru po 33,75 Kč. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr průměrně za 34,58 Kč. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají v průměru za 33 korun. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 36,64 Kč a nafta přijde na 35,69 koruny za litr.

V Libereckém kraji je nafta pod celostátním průměrem, benzin je dražší. Víc platí za paliva jen motoristé v Praze, středních Čechách, na Vysočině, jižní Moravě a v Olomouckém kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 34,41 Kč a naftu po 32,84 koruny. Nejvíc platí za benzin motoristé na Liberecku, kde za litr dají průměrně 36,30 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, litr se tam prodává průměrně po 34,19 koruny.

Ve snaze ušetřit jezdí Češi nakupovat do sousedního Polska, jen tankovat se tam ale nevyplatí, i tam ceny paliv stagnují. Například u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice měli dnes se ceny od minulého týdne nezměnily. Litr benzinu měli dnes za 6,29 zlotého (37,10 Kč), naftu za 6,03 zlotého (35,56 Kč). Dál od hranic lze sice v Polsku tankovat i levněji, v Liberci je stejně jako před týdnem možné litr nafty natankovat i za 32,50 Kč, ceny benzinu v krajském městě začínají od 33,90 koruny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokles cen pohonných hmot v Libereckém kraji se po třech měsících zastavil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.