Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

V Libereckém kraji poškodily před měsícem záplavy hlavně komunikace

V Libereckém kraji poškodily před měsícem záplavy hlavně komunikace, mosty a opěrné zdi, obnovit bude třeba také vybavení hasičů. Největší škody jsou na Frýdlantsku, celkově podle odhadů překročily 120 milionů korun. Ve srovnání s bleskovou povodní v roce 2010, kdy po velké vodě zůstaly v kraji škody za 8,2 miliardy korun, jsou ale zanedbatelné. Minimální jsou i ve srovnání se škodami, které řeší na Moravě, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"S největší mírou pravděpodobnosti se nebudeme obracet na vládu o nějakou mimořádnou pomoc a budeme se snažit najít dohodu, jak ty věci vyřešit ve spolupráci obecních a krajských rozpočtů. Pokud třeba jednotky dobrovolných hasičů budou potřebovat nějakou mimořádnou pomoc, tak k tomu využijeme v příštím roce dotační program, který umíme zacílit přesně na konkrétní věci, které bude potřeba nahradit," doplnil Půta.

Největší škody zůstaly po povodni v Hejnicích. "Máme na majetku obce škody za 17 milionů korun, je v tom hlavně most ve Ferdinandově a opěrná zeď a také opěry mostů a lávek," řekl starosta Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). V případě mostu i opěrné zdi má podle něj město připravené projekty, plánovalo jejich rekonstrukci, povodeň tak práce jen urychlí. "Majetek, jako jsou mosty, lávky a opěrné zdi, máme pojištěný do deseti milionů, tak zkoušíme, jestli nám na to pojišťovna přidá nebo ne. Když ne, budeme zkoušet dotace," řekl Demčák.

Jen o málo nižší škody zůstaly po velké vodě ve Višňové, která na tom byla o povodni nejhůř. Voda tam zaplavila tři hlavní komunikace a obec odřízla od okolí. Škody odhadli na více než 13 milionů korun. Zásadně poškozená je podle starosty Michala Scheidla (Devítka) silnice z Višňové do Minkovic, která byla o povodních nejvíc zatížená, protože po ní jezdila veškerá technika. "Je to jediný obchvat, který nás zachraňuje, abychom nebyli úplně odříznutí. Je rozježděná, nebude stačit jen nový povrch, bude potřebovat kompletní rekonstrukci za nějakých šest milionů," řekl.

Na obnovu klíčové komunikace chce obec, která ročně hospodaří se 40milionovým rozpočtem, žádat dotaci. "Pojišťovna nám mosty ani komunikace nepojistí," poznamenal starosta. Silnici bude podle něj třeba při obnově upřednostnit. Více než milion korun bude podle něj třeba také dát do obnovy vybavení místních dobrovolných hasičů. "Z 1350 obyvatel máme 200 hasičů, jednotku dobrovolných hasičů máme v každé osadě," poznamenal starosta. Zhruba na půldruhého milionu odhadli škody na vybavení hasičů také třeba v nedalekém Frýdlantu.

Liberecký kraj má se záplavami zkušenosti, největší škody napáchala blesková povodeň, která si před 14 lety vyžádala pět lidských životů. Velká voda zasáhla tehdy 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z domovů. Voda vzala sedm domů a další desítky jich musely být strženy. Za své vzaly desítky kilometrů silnic a mostů, přerušená byla doprava na pěti železničních tratích. I v dalších letech se povodně do kraje vracely, ale s výrazně menšími škodami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, záplavy, silnice, obce, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji poškodily před měsícem záplavy hlavně komunikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.