Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

V Turnově mají vlastní kuličkodráhu. Město jí nechalo vytvořit na žádost obyvatel z peněz z participativního rozpočtu

Dřevěnou veřejně přístupnou kuličkodráhu má od neděle 13. října Turnov. Vznikla na Károvsku díky participativnímu rozpočtu Tvoříme Turnov, ve kterém si o ní řekli sami obyvatelé města. Ke kuličkodráze pak Turnov nechal vytvořit i vlastní dřevěnou kuličku, která je k dostání v infocentru na náměstí Českého ráje.

„Kuličkodráha na Károvsku je zatím asi nejoriginálnějším návrhem participativního rozpočtu Tvoříme Turnov. Umístila se na druhém místě v kategorii Návrhy veřejnosti Tvoříme Turnov 2023 se 196 hlasy. Nový herní prvek, který přirozeně kopíruje terén, vyrostl na křižovatce ulic Zborovská a Lubomíra Jasínka a jeho autorem je výtvarník a scénograf Ondřej Mašek,“ prozrazuje mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

Město Turnov uvolňuje ze svého rozpočtu částku na participativní rozpočet pravidelně, peníze díky tomu míří přímo na projekty občanů města. „Oni navrhují, město realizuje, a vždy jsme rádi, když se lidé dokážou i prakticky zapojit. Některé projekty lze realizovat vcelku rychle, jiné si musí trochu počkat. Aktuálně je třeba nachystána projektová dokumentace na pítko v městských sadech,“ dodává Jandová.

Zahájení provozu první kuličkodráhy v Turnově proběhlo v neděli 13. října pod záštitou místní komunity. Slavnostní přestřižení pásky a pomyslné zahájení provozu kuličkodráhy se s chutí ujaly děti, asistoval jim starosta Tomáš Hocke i místostarostka pro Zdravé města Turnov (včetně participativního rozpočtu) Petra Houšková. „Krátce poděkovali místním za skvělý nápad a Petra Houšková je vybídla, aby i v dalších ročnících nápady nešetřili. Mimochodem, pokud i vás zajímá, jak váš dobrý nápad do tohoto rozpočtu zařadit, podívejte se na nástin pravidel zde,“ doplňuje turnovská mluvčí.

Po přestřižení pásky byla na řadě Hra o kuličku. Každé z dětí, které splnilo pět zapeklitých úkolů na téma Turnov a Český ráj si totiž mohlo odnést svou vlastní dřevěnou kuličku s logem města. A potom už se jen zkoušelo, jak kuličkodráha funguje. „Podle toho, jak kolem ní bylo živo a také podle rozzářených dětských očí, funguje velmi dobře,“ usmívá se Marcela Jandová a přidává pozvánku, aby si lidé přišli dráhu sami vyzkoušet. „Když se předtím stavíte v infocentru na náměstí Českého ráje, můžete si koupit originální turnovskou kuličku, která výborně jezdí a ještě líp vypadá. Pěkná maličkost pro každého, kdo si rád hraje. K dostání je za kulatou cenu 50 korun,“ uzavírá mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Turnov

Štítky hry, děti, participativní rozpočet, Turnov, kuličkodráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově mají vlastní kuličkodráhu. Město jí nechalo vytvořit na žádost obyvatel z peněz z participativního rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.