Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Mariánskohorské Boudy se promění. Ze zchátralého objektu bude infocentrum a Dům přírody

Zchátralý objekt Mariánskohorských Bud v Jizerských horách se přestavbou změní na infocentrum pro návštěvníky hor a také Dům přírody. Investorem akce je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

„Mariánskohorské Boudy jsou jedinečné místo, nejzápadnější enkláva budního hospodaření, jaké známe Krkonoš. K Protržené přehradě vyrážejí na výlet tisíce lidí a informační středisko jim mimojiné nabídne zajímavou expozici o Jizerských horách, ve které každý prvek vypráví jinou část příběhu tohoto pohoří. Propojení expozice s okolím navíc umožní její prohlídku i mimo provozní dobu informačního střediska. Omlouváme se místním i návštěvníkům za stavební ruch po dobu přestavby,“ řekl Tomáš Korytář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přestavba by měla zachovat tradiční horskou architekturu, ale doplní ji i moderní technologie. Boudy jsou daleko od civilizace, a tak si nová stavba bude muset dokázat vyrobit velkou část energie sama. Chystá se tak fotovoltaická elektrárna, která se integruje přímo do krytiny. Na zimu pak fotovoltaiku doplní i generátor na propan.

„Jsem rád, že se nám podařilo na přestavbu získat potřebné finance. S provozem informačního střediska tu počítá Koncepce práce s návštěvnickou veřejností chráněné krajinné oblasti, stane se součástí sítě domů přírody, které postupně v chráněných krajinných oblastech pro návštěvníky otvíráme. Chceme jim představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda rozmanitá. Rádi bychom, aby se také dozvěděli, co dělat proto, aby taková zůstala i v budoucnu,“ dodal František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolení AOPK

Štítky mariánskohorské boudy, jizerskéh hory, aopk, liberecký kraj, infocentrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariánskohorské Boudy se promění. Ze zchátralého objektu bude infocentrum a Dům přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.