Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Frýdlantský park bude ve středu a ve čtvrtek hostit soutěž středoškolských týmů Jizerský dřevorubec

Devět soutěžních týmů ze sedmi lesnických škol z celé republiky bude ve středu 16. a ve čtvrtek 17. října 2024 bojovat v městském parku ve Frýdlantu o nejlepší umístění v soutěži Jizerský dřevorubec. Soutěž pořádá Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant. Kromě podívané na zručnou práci studentů s pilami nabídne Jizerský dřevorubec návštěvníkům akce z řad veřejnosti ve čtvrtek také doprovodný program, během kterého se budou moci podívat například na ukázku disciplín dřevorubců z Krakonošova klubu.

„Soutěž Jizerský dřevorubec 2024 začne v městském parku ve Frýdlantu ve středu ve 13.00 hodin, ve 13.30 už se začne soutěžit v prvních čtyřech disciplínách. První soutěžní den skončí v 17.30 hodin a pokračovat bude ve čtvrtek od 9.00 hodin. Doprovodný program je pro veřejnost naplánován na čtvrtek od 9.00 do 12.00 hodin,“ říká ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna. Soutěž podle něj nabídne divákům pohled na dovednosti 18 žáků ze sedmi lesnických škol České republiky, kteří vytvoří celkem 9 soutěžních družstev. „Letošní novinkou je samostatné dívčí družstvo, které do soutěže nasadila písecká lesnická škola,“ dodává ředitel školy.

„Mezi technickými disciplínami, se kterými si budou muset studenti a studentky poradit, bude například simulované kácení stromu do vymezeného prostoru, během kterého bude důležité co nejlépe zasáhnout kolík uprostřed za dodržení pařezových prvků. Dalšími připravenými technickými disciplínami budou přesný řez, kombinovaný řez a chybět nebude ani výměna řetězu, kterou soutěžící zvládají i za pár vteřin,“ říká učitel odborného výcviku pořádající školy Martin Roušal. Královskou disciplínou pak podle něj bude čtvrteční disciplína odvětvování. „Na soutěžící budou čekat velcí dřevění ježci, tedy kmeny, do kterých je zasunuto 30 dřevěných tyčí a ty musí co nejrychleji a zároveň nejkvalitněji u kmene odřezat,“ vysvětluje Roušal.

Akce je otevřena i divákům, ve středu mohou soutěžícím přijít v odpoledních hodinách fandit, ve čtvrtek je pro ně od 9.00 do 12.00 hodin připraven i doprovodný program. „Chystáme možnost projet se na traktůrcích, v našem školním stánku připravujeme soutěže pro malé i velké a občerstvení, svůj stánek budou mít na akci i Lesy ČR. A proběhne ukázka disciplín dřevorubců z Krakonošova klubu,“ dodává ředitel SŠHL Frýdlant.

Vyhlášení výsledků a vítězů Jizerského dřevorubce 2024 proběhne v městském parku ve čtvrtek od 13.30 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Marek Sekáč

Štítky školství, dřevorubectví, SŠHL, Frýdlant, park, střední školy, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantský park bude ve středu a ve čtvrtek hostit soutěž středoškolských týmů Jizerský dřevorubec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.