Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

V Libereckém kraji musí letos řidiči stihnout vyměnit 3 tisíce řidičských průkazů, jinak propadnou

Jen necelé tři měsíce zbývají na výměnu téměř 86 tisíc řidičských průkazů v Česku, z toho 3 tisíc v Libereckém kraji. Řidičský průkaz platí deset let, s výjimkou řidičáků na nákladní vozidla a autobusy a jeho platnost si musí hlídat každý řidič sám. O výměnu si lze požádat až 90 dní před koncem platnosti. Jízda s neplatným dokladem může vést k pokutě až 2 500 korun.

O nový řidičský průkaz lze požádat na jakémkoli obecním úřadu obce s rozšířenou působností, není nutné jít na úřad příslušný místu trvalého bydliště. Stačí mít s sebou platný doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo pas, řidičský průkaz, který podléhá výměně a na místě vyplnit žádost o výměnu řidičského průkazu. Dokladová fotografie není potřeba, pořizují je úředníci přímo na úřadě.

Pokud máte přístup do Portálu občana a zde připojenou datovou schránku fyzické osoby, můžete požádat o výměnu řidičského průkazu online. Stejně tak je to možné online i přes Portál dopravy a to díky bankovní identitě, nejrozšířenějšímu způsobu digitálního ověření totožnosti.

„Žádost o nový řidičák mohou lidé rychle, jednoduše a pohodlně vyřídit online ze svého domova s pomocí bankovní identity. Ne vždycky to mají občané k úřadu s rozšířenou působností blízko. Navíc každá cesta na úřad stojí čas a peníze. Díky Bank iD si mohou lidé jednu takovou cestu ušetřit,“ říká výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

Online žádost o nový řidičský průkaz přes Portál dopravy může podat každý, kdo má bankovní identitu. Stačí se přihlásit pomocí své bankovní identity, zkontrolovat předvyplněnou žádost a odeslat ji.

O nový řidičský průkaz lze požádat nejdříve 90 dnů před koncem platnosti toho stávajícího. V žádosti o vydání řidičáku může řidič zvolit, zda si průkaz chce vyzvednou za 20 nebo 5 dní. Dle rychlosti vydání se liší i cena správního poplatku za vydání průkazu. 

Pokud žádá řidič o povinnou výměnu řidičského průkazu nejdříve 3 měsíce před koncem jeho platnosti, je vydání nového dokladu osvobozeno od poplatku. V případě, že žádá o jeho vydání ve zkrácené lhůtě, bude mu i v případě povinné výměny účtován poplatek 700 korun. Pokud řidičák mění z důvodu nových skutečností, nejčastěji při změně jména, kvůli ztrátě či poškození, zaplatí za něj 200 korun.
Pokud podá řidič žádost přes Portál dopravy, je započtena 20% sleva ze správního poplatku. Za vydání řidičáku za 5 pracovních dní tak zaplatí 560 korun, při vydání za 20 dní zaplatí 160 korun. 
Při podání žádosti datovkou nebo e-mailem s kvalifikovaným elektronickým podpisem zaplatí za vydání řidičáku za 5 pracovních dní 700 korun a při vydání za 20 dní zaplatí 200 korun. 

Poplatek se platí při osobním vyzvednutí nového řidičáku na obecním úřadu, který si občan zvolil.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Ministerstva dopravy ČR

Štítky řidičský průkaz, výměna, ORP, bankovní identita, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji musí letos řidiči stihnout vyměnit 3 tisíce řidičských průkazů, jinak propadnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.