Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

V Hrádku nad Nisou začala rekonstrukce školy v Loučné, děti musely jinam

V Hrádku nad Nisou na Liberecku začala rekonstrukce základní a mateřské školy v části Loučná. Na projekt bezmála za 43 milionů korun získala radnice přes 13 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu. Už o prázdninách se celá škola vyklidila, práce potrvají rok, děti se tak kvůli stavbě musely přesunout jinam. Budova v Loučné slouží 120 let, tamní školu a školku navštěvuje zhruba 130 dětí.

"Tahle budova nebyla nikdy nijak zásadně rekonstruována, my jsme ji udržovali, ale vzhledem k jejímu věku už si zaslouží rekonstrukci. Je tam i ten problém, že my tam provozujeme školku dohromady se školou. A školka se nám rozrostla do takových rozměrů, že se nevejde do spodních přízemních místností a potkávají se nám děti ze školy a školky, což úplně nevidíme jako šťastné. Chceme školku znova uzavřít do vlastních prostor a to se nám v rámci téhle rekonstrukce povede," doplnil starosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!).

V Hrádku ale není jiná budova, kam by se všechny děti z Loučné na dobu rekonstrukce vešly, prostory pro ně našli podle starosty ve spolupráci s řediteli ostatních školských zařízení. Děti z mateřské školy našly azyl ve zrekonstruované části Mateřské školy v Liberecké ulici, jedna třída speciální mateřské školy dochází do Komunitního centra Seník, kam se přesunuly i dvě třídy speciální základní školy. Mladší školáci chodí do ZŠ T.G. Masaryka, starší se učí v Klubu mládeže a zrekonstruované Schubertově vile.

Zakázku získala jablonecká firma TERMIL, díky přestěhování dětí teď může zrekonstruovat celou budovu. Podle projektanta Radka Novotného se změní dispozice školy. "Mateřská škola bude v přízemí a prvním patře, bude mít samostatný vstup. Budou tam děti od tří do čtyř let a jedna třída mateřské školy speciální. V patře pak budou předškolní děti," řekl Novotný. Základní škola pak bude ve zbytku prostoru včetně původního bytu školnice, které město nabídlo jiný byt.

Škola dostane nové podlahy i akustické podhledy. "Počítá se i s novým sociálním zařízením v přízemí, protože to původní už dosluhovalo. Do tělocvičny už se nebude chodit sklepem," řekl vedoucí odboru investic a správy majetku města Jiří Palas. Na místě šaten vybudují stavbaři dílnu pro rozvoj polytechnického vzdělávání. Cvičná kuchyňka se přesune do větších prostor řešených jako cvičný byt. Třídy se díky změně dispozic zvětší a bude v nich tak prostor pro relaxační kouty s rehabilitačními prostory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Sedláček

Štítky ČR, stavby, správa, školy, základní, evropské fondy, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku nad Nisou začala rekonstrukce školy v Loučné, děti musely jinam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.