Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Liberecký kraj hledá svou stavbu dvacetiletí. Hlasovat lze online

U příležitosti dvacetiletého výročí Soutěže Karla Hubáčka Stavba roku Libereckého kraje vyhlásil Liberecký kraj hlasování veřejnosti o Stavbu dvacetiletí. Lidé mohou vybírat z celkem třiceti různých projektů, které v předchozích letech vznikly jako zajímavé novostavby, úpravy veřejných ploch, odvážné rekonstrukce i udržitelné technologie. Hlasovat může veřejnost až do 28. února příštího roku.

Hlasovat lze online zde

„Mezi jednotlivými počiny se nalézají novostavby i rekonstrukce za uplynulé roky, ať je to třeba konverze bývalých libereckých lázní na sídlo Oblastní galerie, sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru, obnova areálu zámku Svijany, Automoto museum v Lučanech, heliport krajské nemocnice v Liberci nebo vodní nádrže v Heřmanicích u Frýdlantu,“ uvádí příklady nominovaných počinů v hlasování Jan Mikulička z Libereckého kraje.

Hlasování končí 28. února příštího roku, slavnostní předání cen se uskuteční zároveň s vyhlášením oceněných ročníku 2025 v květnu. „Na výsledky jsem zvědavý. Spolu se zástupci partnerů, kteří se schází v přípravném výboru Soutěže, jsme ze všech oceněných realizací za uplynulých dvacet let hlasováním vybrali 30 reprezentativních zástupců z různých kategorií. Své favority samozřejmě mám a uvidíme, jestli se trefím,“ uvedl Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj), člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Inspirativní příběhy z oboru architektury a stavebnictví jako připomenutí dvaceti let konání soutěže přinese 5. listopadu od 19.30 akce PechaKucha Night vol. 16 Art of Space. Dvanáct řečníků – architektů, stavařů nebo investorů na dvaceti snímcích po dvaceti vteřinách představí zajímavé projekty a příběhy. Nebudou chybět hosté zdaleka i zblízka včetně držitelů Ceny Karla Hubáčka.

Soutěž vyhlásil Liberecký kraj a partneři soutěž prezentující kvalitní architekturu i stavitelství celého regionu od roku 2004. Nejprve pod názvem Stavba roku Libereckého kraje, od roku 2019 už jako Soutěž Karla Hubáčka.

Důležitou součástí celého soutěžního procesu je porota. Jejími členy jsou renomovaní odborníci od architektů přes stavaře až po projektanty; je mezi nimi také radní Ulvr. „Jako porotci si zakládáme na osobních návštěvách přihlášených projektů. Díky nim máme možnost seznámit se s celým kontextem staveb. Hodnocení totiž nesestává jen z posouzení architektonických kvalit, důležité pro nás jsou také vazby projektu na okolní zástavbu nebo vliv na život lidí v místě,“ prohlásil.

Od prvního listopadu 2024 začne také příjem přihlášek soutěžících do ročníku 2025. Soutěž Karla Hubáčka tak vstoupí do třetí dekády a třeba se v dalších ročnících objeví i nový projekt světových parametrů jakým stále je Ještěd Karla Hubáčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Stavby roku Libereckého kraje

Štítky Stavba dvacetiletí Libereckého kraje, Cena Karla Hubáčka, Stavba roku LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá svou stavbu dvacetiletí. Hlasovat lze online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.