Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

V Hrádku nad Nisou začala v bývalém areálu Bekonu stavba depozitáře, domu sportu a polikliniky

V areálu bývalého továrního komplexu Bekon v Hrádku nad Nisou začíná výstavba depozitáře s městským archivem, domu sportu a polikliniky. Stát bude zhruba 530 milionů korun s DPH. Město Hrádek bude na stavbu budov a revitalizaci parku čerpat dotace.

V areálu bývalého továrního komplexu Bekon v Hrádku nad Nisou probíhaly od března tohoto roku bourací práce. Firmy, které demolici prováděly, teď vystřídalo Sdružení Bekon (tedy firmy EMH stavební CZ, s. r. o., a stavební společnost Auböck, s. r. o.), které má na starosti výstavbu tří budov v areálu, jehož budoucí podobu navrhl liberecký Projektový ateliér David. Jedná se o depozitář s městským archivem, dům sportu a polikliniku. „První práce v areálu Bekon jsme už zahájili. Stavíme oplocení a také jej vybavujeme stavebními buňkami,“ popisuje výrobní ředitel stavební společnosti EMH stavební CZ Ladislav Vodička„Koncem tohoto týdne chceme začít odvodňovat plochy staveniště a během 14 dnů zahájíme hrubé terénní úpravy a přípravu pilotáží. Ve druhé polovině listopadu bychom měli začít vrtat piloty, hlubinné základy budov.“ Stavbaři začnou s budovou depozitáře a domem sportu, pilotovací soupravy se pak přesunou na místo, kde má stát poliklinika. „Ještě v letošním roce zahájíme práce na spodních stavbách, tedy na depozitáři a domu sportu. Počítáme s tím, že se bude dělat kanalizace a přípojky pod objekty, základové prahy a desky. A také bychom chtěli začít stavět stěny podzemních podlaží,“ dodává Ladislav Vodička.

Dům sportu je umístěný v jihovýchodním rohu areálu. Jedná se o čtyřpodlažní novostavbu (jedno podzemní a tři nadzemní podlaží) s funkcí veřejného sportoviště. Zahrnovat bude prostory pro různé individuální i skupinové sporty a tělovýchovné aktivity. Počítá se s garážemi, kde bude 14 parkovacích míst. Střecha bude plochá, osázená suchomilnými rostlinami. Na střeše budou také umístěné fotovoltaické panely.

Poliklinika bude stát u severního okraje areálu. Bude mít tři patra. V podzemním patře se počítá s 24 místy pro parkování. V nadzemních patrech budou lékařské ordinace praktických lékařů a pediatrů, gynekologů, stomatologů a zubní hygieny, dále vyšetřovny (rentgen), rehabilitace (elektroléčba), tělocvična a kanceláře administrativy. Stejně jako u domu sportu i na střeše polikliniky budou růst suchomilné rostliny a umístí se tam fotovoltaické panely.

Depozitář s městským archivem bude umístěný v severozápadním rohu areálu. Jedná se o třípodlažní novostavbu, která bude sloužit zejména městskému úřadu. V budově budou prostory skladů, archivů, depozitářů a datového úložiště. Své nové pracoviště tam naleznou i úředníci, v novostavbě vzniknou kanceláře, včetně souvisejícího provozního a technického zázemí. Střecha bude stejně jako u ostatních budov zelená. Fasádu budovy pokryjí plechové tabule s úpravou Cor-ten. Na jižní a východní fasádě domu se nainstalují fotovoltaické panely. Všechny budovy budou bezbariérové.

Dům sportu a depozitář by měly být postavené do konce roku 2025. Budova polikliniky musí být postavená do roku 2029. Firma na revitalizaci parku Bekon se bude teprve soutěžit. „Město na výstavbu tří budov bude čerpat dotace ze Státního fondu podpory investic (dotace 166 532 407 Kč) a Operačního programu životní prostředí (137 320 355 Kč) v celkové výši téměř 303,9 milionu korun,“ vypočítává vedoucí Odboru dotací, rozvoje města kultury Jana Matušková„Už jsme získali i rozhodnutí o poskytnutí dotace na revitalizaci veřejného prostranství BEKON, park a biotop od ministerstva pro místní rozvoj. Z programu IROP jsme získali 56,8 milionu korun.“  

V bývalém továrním areálu je také prostor pro výstavbu bydlení. Jakým způsobem se uchopí je podle starosty Pavla Farského zatím otevřené. „Rozhodujeme se o způsobu výstavby a o jejím financování. Stavebníkem může být město nebo developerská firma,“ dodává.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Sedláček

Štítky stavba, Bekon, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku nad Nisou začala v bývalém areálu Bekonu stavba depozitáře, domu sportu a polikliniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.