Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Záchranka modernizuje vozový park. Převzala tři Kodiaqy pro lékařské posádky, do konce roky přibude i 7 sanitek

Automobilový park Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje se rozrostl o další tři vozy pro potřeby lékařských posádek. Jde o vozy Škoda Kodiaq, kterými budou za pacienty vyjíždět lékaři ze základen Liberec Partyzánská, Velké Hamry a Semily. Nové vozy přišly na 6 milionů a 820 tisíc korun a oproti dřívějším modelům přinášejí posádce i několik užitečných novinek. Jednou z nich je uložení lékařského tabletu v dokovací stanici do prostoru přímo před lékařem a jeho napojení na klávesnici pro pohodlnější práci během jízdy. Do konce roku doplní záchranka svůj vozový park ještě o 7 velkých sanitek, které přijdou na zhruba 45 milionů korun.

Vozidla RV Škoda Kodiaq používá Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK) od roku 2018 a v současné době jich má ve flotile 16. Ta nejstarší ale obměňuje a posiluje tak i počet záložních vozidel. „Pravidelně podporujeme obnovu vozového parku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Výrazně tím zlepšujeme kvalitu zásahů zdravotníků, kteří mohou v moderních sanitách vyjíždět na pomoc za pacienty rychleji a pohotověji. Opět všem zdravotníkům moc děkuji za jejich nasazení a skvělou práci, kterou každodenně odvádějí při záchraně toho nejcennějšího – lidských životů,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podobně reagoval i radní pro resort zdravotnictví Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS): „V podpoře obměny vozového parku ZZS LK budeme samozřejmě pokračovat. Na konci roku dostane záchranka ještě 7 velkých sanitek. Jejich nákup v minulých dnech schválila rada kraje. Liberecký kraj investuje do nových sanitek 37 milionů korun, vklad ZZS LK bude zhruba 8 milionů. Celkem tak přijdou na 45 milionů korun.“

Od roku 2003 je přednemocniční péče v Libereckém kraji poskytována systémem rendez-vous a v tomto systému budou samozřejmě jezdit i nové lékařské vozy. „Jedná se o setkávací systém dvou typů posádek - posádky RV, kterou tvoří lékař a řidič a posádky RZP, kterou tvoří zdravotnický záchranář a řidič. Zavedením tohoto systému se výrazně zvýšila akceschopnost a mobilita lékaře ZZS. Nemusí se totiž vracet s pacientem do nemocnice, ale může vyrazit od jednoho případu rovnou za dalším pacientem,“ říká mluvčí ZZS LK Michael Georgiev.

Prvními vozy lékařských posádek byly vozy Škoda Octavia. V roce 2018 uvedla ZZS LK do provozu první Kodiaqy. Dnes už lékaři jezdí pouze jimi a všechna vozidla RV jsou tím sjednocena. „Výrazně nám to zjednodušuje práci, a to nejen ve výjezdu, kdy si nemusíme pokaždé zvykat na jinou zástavbu, ale zjednodušení to samozřejmě znamená i pro naše servisní středisko,“ podotkl ředitel ZZS LK Luděk Kramář. V této souvislosti připomněl, že i většinu ze zdravotnického vybavení pro nové vozy je možné přendat z původních aut. Ta samozřejmě budou na ZZS LK jezdit i nadále jako záložní. „Některá jsou na základnách po kraji, jiná slouží pro přepravu krve a krevních derivátů nebo je používáme pro naše interventy v systému psychosociální péče,“ vysvětlil.

Malé změny ve vybavení nových vozů nicméně jsou, ZZS LK jimi vyšla vstříc zejména požadavkům samotných výjezdových posádek. Úpravy zaznamenal například navigační systém, který nabízí kromě běžných map třeba i mapy obsahující cyklotrasy nebo jména autobusových zastávek, nebo kamerový systém snímající prostor před a za vozidlem. Kamery mají věští úhel záběru, vyšší rozlišení a uchovávají delší záznam. Změnilo se také uložení lékařského tabletu v dokovací stanici tak, aby bylo možné využít vyklápěcí klávesnici a v autě je vestavěná kompresorová lednice. „Pro lékaře je nové umístění tabletu naprosto ideální. Mají ho v dokovací stanici přímo proti sobě v místě, kde je běžně kastlík a nově k němu mají přidánu také klávesnici. V případě potřeby lze tablet samozřejmě vyndat a vzít s sebou například do bytu pacienta. Další novinkou v těchto vozech je kompresorová lednice, která obsahuje dva prostory. V jednom se udržuje teplota 2-8 °C a slouží k převozu léků či chlazených infuzí, které se používají například na zklidnění horečnatých stavů, v druhém je pak stabilní teplota 38°C. Tento termobox slouží k převážení teplých infuzí, které se dávají lidem při podchlazení,“ popisuje novinky v doktorských vozech záchranky řidič jedné z nich Lukáš Janda.

„Nové vozy jsou zkrátka technologicky vyšperkované na maximum, aby našim lékařům i řidičům poskytovaly tu nejlepší službu. S prvními vozy pořízenými pro systém rendez-vous v roce 2003 se to vůbec nedá srovnat. Uvidíme, kam se vývoj a trh posunou dál. Jestli budeme moci dál nakupovat naftová vozidla, která jsou pro potřeby našeho kraje nejlepší. Zkoušeli jsme totiž například i elektro vozy, ale při denním nájezdu 300 až 500 kilometrů si neumíme představit, jak bychom řešili dobíjení,“ dodává ředitel ZZS LK Luděk Kramář. Spíše než cestou elektromobilů se podle něj záchranka vydá v příštích letech cestou hybridních vozů.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková, ZZS LK

Štítky Zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Kodiaq

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka modernizuje vozový park. Převzala tři Kodiaqy pro lékařské posádky, do konce roky přibude i 7 sanitek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.