Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Liberec chce postavit další byty sociálního bydlení. Vzniknou v rámci rekonstrukce domu v Sadové ulici

Zhruba 12 bytových jednotek pro sociální bydlení má vzniknout v příštích letech v Liberci v Sadové ulici v blízkosti bývalé Textilany. Vzniknou mají v objektu, který je v současné době ve velmi špatném stavu. Pro jeho rekonstrukci a vybudování sociálních bytů teď Liberec začíná připravovat projektovou dokumentaci. Práce začnou nejspíše v roce 2026 a nové sociální byty přijdou na zhruba 45 milionů korun. Pokud se Liberci podaří na projekt získat dotaci, mohla by pokrýt až 85 % nákladů.

Rada města Liberce schválila vyhlášení zpracování projektové dokumentace ve všech stupních, včetně inženýrské činnosti a autorského dozoru, pro projekt "Sociální bydlení města Liberce – II. etapa – Sadová 62 – projektová dokumentace" v úterý. Předpokládaná hodnota zakázky na projektovou dokumentaci je 6 milionů a 413 tisíc korun včetně DPH.

„V bytovém domě je teď 9 bytů a nacházejí se tu i nebytové prostory v přízemí. Po rekonstrukci byl ale mělo být v domě k dispozici 12 bytových jednotek, nové chceme vytvořit v půdní vestavbě. V přízemí pak počítáme se zázemím pro preventisty kriminality, kteří by do objektu vcházeli samostatným vchodem,“ říká náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO). V rámci projektu mají být vybudována i nová parkovací místa, včetně nabíjecí stanice pro elektromobily.

Další sociální byty mají rozšířit nabídku sociálního a tedy dostupného bydlení na území Liberce.

„Předpokládaná hodnota provedení stavby činí 45 milionů a 300 tisíc korun bez DPH. Připravovaná dotační výzva umožňuje spolufinancování ve výši 85 % uznatelných nákladů na sociální bydlení. Věříme, že se nám dotaci podaří získat,“ dodává Prachařová.

Pokud vše půjde podle plánu, mohly by práce na rekonstrukci domu a vzniku nových sociálních bytů začít v průběhu roku 2026. Nájemníci, kteří budou v tu dobu dům obývat, získají od města náhradní bydlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Liberec, sociální bydlení, rekonstrukce, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce postavit další byty sociálního bydlení. Vzniknou v rámci rekonstrukce domu v Sadové ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.