Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Drátěný pes zůstane u liberecké radnice až do června příštího roku

Socha drátěného psa nazvaná VULPES GOTT Dratoslav von Mischling neboli SLÁVEK, jehož autorem je František Skála, bude krášlit nároží liberecké radnice o několik měsíců déle, než bylo původně plánováno. Až do června příštího roku.

„Vulpes zůstane u radnice o pár měsíců déle jednak proto, že je velmi populární, ale také, abychom překlenuli období do umístění nové sochy, která ještě musí projít restaurátorským zásahem. Z Liberce pak odjede Vulpes rovnou do nového umístění, jinak by musel přečkat zimu v depozitu. Takže si takto vlastně vyjdeme vstříc obě strany – město i majitel Vulpsa,“ říká náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Sedmimetrový kříženec váží 4 tuny a je vytvořen z drátů o celkové délce 350 kilometrů. František Skála se při jeho tvorbě inspiroval dvěma grafikami Maxe Švabinského, kde podobný tvor přihlíží aktu snímání z kříže a Pietě.

František Skála patří k našim nejvýznamnější umělcům současnosti, vystavuje po celém světě. Je českým sochařem, malířem, ilustrátorem dětských knih, hudebníkem, tanečníkem, členem divadla Sklep a zakládajícím členem skupiny Tvrdohlaví.

O své Vulpsovi prohlásil: “Pomník bezejmenných hrdinů. Posledních z posledních. Monument odstrkovaných. Kříženec nečistých ras a ohrožených druhů. Nikdy nic nedobyl, neosvobodil, nesjednotil ani nerozdělil. Ničím výrazným na sebe neupozornil, ani se nezviditelnil. Nikomu neublížil. Jen bojoval o holou existenci, budíce u jedněch soucit, u druhých opovržení.”

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Vulpes, umění, socha, František Skála, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drátěný pes zůstane u liberecké radnice až do června příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.