Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

V bývalém očním sanatoriu v Machníně by mohlo vzniknout Alzheimer centrum pro 162 pacientů

Alzheimer centrum s kapacitou 162 lůžek, o které se bude starat na šest desítek zaměstnanců by mohlo v příštích letech vzniknout v bývalé oční léčebně v Machníně. Areál Kleinertovy vily na okraji Liberce, kde dříve bylo i zmiňované oční sanatorium, chce Liberec prodat společnosti DOMOV Nepomuk s.r.o, z Prahy. Za pozemky o rozloze 3,7 hektarů a budovy chce Liberec od společnosti 20 milionů a 863 tisíc korun. Záměr už posvětila rada města, teď bude prodej schvalovat ještě liberecké zastupitelstvo.

Pozemky jsou územním plánem určeny pro občanskou vybavenost, což by záměr kupujícího splňoval. „Firma zde chce nejdříve vystavět a následně pronajmout domov se zvláštním režimem - Alzheimer centrum o kapacitě 162 lůžek v souladu se studií proveditelnosti Alzheimer centrum Liberec, zpracovanou Meetplace, s.r.o. Kupující uvádí, že je vlastníkem objektu v obci Klášter u Nepomuka, který je provozován jako domov se zvláštním režimem o kapacitě 198 lůžek. Provoz zařízení je zajištěn společností Alzheimer home group, s.r.o. Předpoklad je, že Alzheimer centrum bude mít asi 60 zaměstnanců,“ říká mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Pro zajištění provozu Alzheimer centra by kupující a budoucí investor potřeboval spolupráci města k zajištění dostupnosti linky městské hromadné dopravy. „K tomuto by mělo být mezi městem a investorem uzavřeno memorandum o společném postupu ve věci zajištění dostupnosti městské hromadné dopravy,“ dodává mluvčí magistrátu.

„Jsem velice rád, že město našlo kupce pro tuto nemovitost a jsem také rád, že investor zde počítá s občanským využitím a službami, které jsou na území celé České republiky nedostačující. Věřím, že areál získá nový život,“ říká náměstek primátora pro územní plánování, majetkoprávní záležitosti a sport Adam Lenert (ANO).

Kleinertova vila byla postavena v roce 1882 místním továrníkem jako rodinné sídlo zasazené do lesoparku. Dnes je stavba ve velmi špatném technickém stavu. Mimo vily je součástí areálu i další objekt postavený roku 1890, který je architektonicky velmi zajímavý. Součástí pozemku o rozloze 37 700 m² je i strážní věž, jejíž spodní podlaží tvoří bránu v masívním oplocení areálu.

Liberec se areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova Údolí snaží prodat od roku 2021. Sám pro něj využití nenašel.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Liberec

Štítky Kleinertova vila, oční sanatorium, Machnín, Liberec, Alzheimer centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalém očním sanatoriu v Machníně by mohlo vzniknout Alzheimer centrum pro 162 pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.