Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekDnes, 09:45
Svijanský pivovar v letošním roce slaví 460 let od svého založení v roce 1564. Jakou limitovanou várku piva ve Svijanech k výročí uvařili a jak probíhají oslavy? Odpovídá ředitel pivovaru Roman Havlík.
Pivo se ve Svijanech vaří už neskutečných 460 let. Jak jste toto výročí oslavili?
Tak, jak jsme si na začátku roku předsevzali a jak si jeden z nejstarších stále provozovaných pivovarů na českém území zasloužil, tedy velkolepě. Výročí připomínala řada oslav v průběhu celého roku, akce s magickým číslem 460 (naposledy třeba výsadba 460 jedlí v nedalekých Jizerských horách), vydání knihy dopodrobna mapující celou historii pivovaru nebo třeba unikátní výroční pivo Svijany 460. Ostatně oslavy jsou stále v plném proudu, třeba právě „čtyřistašedesátka“ se v restauracích bude čepovat ještě do konce roku.
Od prvního ledna došlo ke zvýšení DPH na točené pivo. Projevila se tato skutečnost na vaší produkci?
Pokud jde o podíl sudového piva na celkové produkci, je vývoj skutečně už dlouhou dobu spíše neradostný. Zmíněné zvýšení sazby DPH v tom nicméně hraje jen jednu dílčí roli. Spíše jde o soubor řady různých faktorů, v nichž navzdory naší (celé české) pivní tradici bohužel více či méně kopírujeme vývoj v západní Evropě.
Mění se preference zákazníků směrem od sudového piva k lahvovému. Může současný stav trhu ovlivnit plány společnosti pro blízkou budoucnost?
Jak jsem řekl, tento trend je patrný již řadu let a my na něj samozřejmě musíme reagovat. Jednak se snažíme co nejúčinněji podporovat restaurace a hospody, aby se v nich pokles konzumace piva alespoň zpomalil, když už ne zastavil. Současně rozšiřujeme a modernizujeme kapacity na stáčení baleného piva. Nejedná se však už jen o lahve, ale především o pivo v plechovkách, což je bezkonkurenčně nejdynamičtěji rostoucí segment. A v této oblasti jsme naštěstí hodně vepředu; už několik let například jako asi stále ještě jediný český pivovar zvládáme technologicky velmi náročné stáčení piva do plechovek bez pasterizace.
Za pár dnů budou Vánoce. Přichystali jste pro milovníky svijanského moku nějaké vánoční překvapení?
To největší už jsem zmínil – unikátní kroužkovaný ležák Svijany 460, který se vaří pouze a výhradně jen letos a do konce roku bude na čepu vybraných svijanských restaurací. A mně osobně dělá radost i nový, sváteční zimní design našich lahví a plechovek, který náš dvorní designér Jakub Růžička navrhl s využitím umělé inteligence.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.