Aktuálně

Devítiletý Pepa daroval v Liberci 90 cm svých vlasů. Bude z nich paruka pro nemocné více...

Českodubský okenní adventní kalendář: každý den rozsvítí město o trochu víc více...

Česká Lípa dokončila opravu stadionu za 48,6 milionu, dostupný je zatím jen ovál více...

Jak přežít Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku, radí nutriční specialistka

Autoři | Foto pixabay.com

Typická velikonoční tabule s tučnými jídly a dostatkem alkoholu je plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které zdraví neprospívají. Podle výživové specialistky Markéty Říhové přitom stačí několik jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit.

Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším. Je to plno cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které mohou představovat zdravotní rizika.

"Současná doporučení jsou snižovat příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin, a preferovat příjem rostlinných tuků. Omezovat jednoduché sacharidy, cukr, bílé pečivo, tedy potraviny s vysokým glykemickým indexem, a nahrazovat je celozrnnými potravinami a sladkosti raději nahrazovat ovocem. V neposlední řadě jsou Velikonoce spojeny s bohatým stolováním, což může vést k přejídání, strava by však měla být střídmá a pravidelná bez nárazovitého jezení," vysvětluje vedoucí oddělení léčebné výživy a stravovacího provozu Nemocnice AGEL Prostějov Markéta Říhová.

Během velikonočního víkendu budou řidiči pod drobnohledem policie

Velikonoce jsou pro mnohé obdobím klidu a rodinných setkání. Pro policisty však znamenají zvýšený dohled na silnicích. Od pátku 18. dubna do pondělí 21. dubna probíhá v celé ČR dopravně bezpečnostní akce. Policie zvýší počet hlídek a soustředí se na...

Podle ní stačí několik jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit. Pečivo by mohlo být nahrazeno celozrnnými variantami, při pečení bychom pak měli bílou mouku částečně vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou a používat menší množství cukru nebo přidat trochu tvarohu pro vláčnost. Tvaroh lze také využít namísto pomazánkového másla. Slaninu či uzené maso lze nahradit libovějšími variantami, jako je šunka, a smetana může být zastoupena polotučným mlékem. Majonézu v bramborovém salátu je možné klidně nahradit bílým jogurtem či odlehčenou variantou s trochou kvalitního rostlinného oleje a hořčicí.

"Důležité je jíst pravidelně třeba pětkrát denně v menších porcích a pouze, když je hlad. Také dopřát si dostatek pohybu. Výborným zvykem může být velikonoční procházka s rodinou," doporučuje nutriční specialistka.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Velikonoce, jídlo, zdraví, doporučení, cholesterol, přejídání, alkohol, rizika, cukr, bramborový salát, Agel, Prostějov

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.