Úterý, 9. září 2025, 13:34
Prodává jablonecká pobočka KFC prošlé a někdy i zapáchající maso? S tímto obviněním přišel ve svém pořadu Jan Tuna. Na tuto praxi jej upozornil bývalý zaměstnanec pobočky. Provozovatel jabloneckého KFC takové obvinění odmítá, v místě nyní také proběhla kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), ta ale dosud není uzavřena.
Jak má podvod s trvanlivostí masa fungovat? Podle Jiřího Horvátha, který na problém upozornil, a který v pobočce pracoval jako kuchař, se vytvořila kopie z nové várky masa a přelepila se stará etiketa u prošlého masa. V pořadu Jana Tuny pak na videu Horváth přímo na pobočce ukazuje, jak celý systém fungoval.
Jabloneckou pobočku KCF provozuje společnost AmRest, která podobnou praxi odmítá. „Na všech trzích, včetně České republiky, společnost AmRest působí v souladu se standardy požadovanými vlastníkem značky (Yum!) a dodržuje všechny příslušné předpisy upravující provoz restaurací v dané zemi. Všechny naše restaurace, včetně jablonecké, podléhají několika úrovním kontroly kvality a bezpečnosti potravin,“ řekla Drbně za AmRest Barbora Cihlářová z agentury AC&C Public Relations.
Podle ní na pobočce pravidelně probíhají externí audity interní kontroly bezpečnosti potravin. Společnost podle ní má přísná pravidla a normy pokrývající každý krok procesu – od manipulace a skladování surovin až po přípravu a používá také denní kontrolní seznamy vyplňované zaměstnanci a manažery restaurací za účelem ověření dodržování bezpečnostních protokolů. V pobočkách také probáhají kontroly prováděné státními a místními hygienickými orgány.
„V rámci naší kultury bezpečnosti potravin absolvuje každý zaměstnanec odborné školení v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, aby byla zajištěna maximální péče při manipulaci, skladování a přípravě surovin. Jakékoli potenciální porušení postupů v oblasti bezpečnosti potravin by bylo prostřednictvím těchto mechanismů rychle odhaleno a byla by okamžitě přijata veškerá nápravná opatření,“ popsala Cihlářová.
„Proto nelze žádné externí názory týkající se čerstvosti masa používaného v našich restauracích, které nejsou podloženy důkazy potvrzenými autorizovanými odborníky na bezpečnost potravin, považovat za důvěryhodné,“ doplnila.
Prošlé maso v KFC i v ČR❓❗️
— Jan Tuna (@JanTuna) September 2, 2025
Podvody s trvanlivostí❓❗️
Velká reportáž. Videa, fotografie, svědectví. Kontroly.Byli jsme na místě.
V Dánsku kvůli tomu uzavřeli všechny restaurace KFC v celé zemi.
EXKLUZIVNĚ právě teď jen na https://t.co/8BkCHkJB7K
Díky za podporu#kfc #amrest pic.twitter.com/ryAphyvdd2
V pobočce už také proběhla kontrola SZPI. S jakým výsledkem, to ale zatím jasné není. „Mohu potvrdit, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela podnět ke kontrole v provozovně KFC ohledně bezpečnostních prohřešků. Inspektoři zde neprodleně provedli kontroly, které však dosud nejsou uzavřeny,“ řekl redakci tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
SZPI ale podle něj od začátku roku v pobočkách KFC provedlo už 70 podobných kontrol. Pochybení právních předpisů inspektoři konstatovali v devíti případech, podle Kopřivy se ale ani v jednom případě nejednalo o porušení bezpčenosti. „Nejčastějším důvodem nevyhovění byly hygienické nedostatky – jednalo se o různá porušení nařízení 852/2004. Ve dvou případech byly dále zjištěny nevyhovující vzorky, ale nejednalo se o porušení bezpečnosti,“ potvrdil.
Kauzy prošlého masa se Jan Tuna hodlá držet i dál a připravuje další díl. Ten se bude týkat už celé sítě KFC v Česku. „Je to ještě větší maso, než jsme si mysleli. Svědci včetně manažerů KFC. Z celé ČR. Podvody s trvanlivostí. Prodej prošlého masa. Atd,“ uvedl.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám