Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Podvody s trvanlivostí masa v jabloneckém KFC? Všechny předpisy dodržujeme, zní od provozovatele

Autoři | Foto Central Jablonec

Prodává jablonecká pobočka KFC prošlé a někdy i zapáchající maso? S tímto obviněním přišel ve svém pořadu Jan Tuna. Na tuto praxi jej upozornil bývalý zaměstnanec pobočky. Provozovatel jabloneckého KFC takové obvinění odmítá, v místě nyní také proběhla kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), ta ale dosud není uzavřena.

Jak má podvod s trvanlivostí masa fungovat? Podle Jiřího Horvátha, který na problém upozornil, a který v pobočce pracoval jako kuchař, se vytvořila kopie z nové várky masa a přelepila se stará etiketa u prošlého masa. V pořadu Jana Tuny pak na videu Horváth přímo na pobočce ukazuje, jak celý systém fungoval.

Jabloneckou pobočku KCF provozuje společnost AmRest, která podobnou praxi odmítá. „Na všech trzích, včetně České republiky, společnost AmRest působí v souladu se standardy požadovanými vlastníkem značky (Yum!) a dodržuje všechny příslušné předpisy upravující provoz restaurací v dané zemi. Všechny naše restaurace, včetně jablonecké, podléhají několika úrovním kontroly kvality a bezpečnosti potravin,“ řekla Drbně za AmRest Barbora Cihlářová z agentury AC&C Public Relations.

Podívejte se na celou reportáž Jana Tuny

Podle ní na pobočce pravidelně probíhají externí audity interní kontroly bezpečnosti potravin. Společnost podle ní má přísná pravidla a normy pokrývající každý krok procesu – od manipulace a skladování surovin až po přípravu a používá také denní kontrolní seznamy vyplňované zaměstnanci a manažery restaurací za účelem ověření dodržování bezpečnostních protokolů. V pobočkách také probáhají kontroly prováděné státními a místními hygienickými orgány.

„V rámci naší kultury bezpečnosti potravin absolvuje každý zaměstnanec odborné školení v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, aby byla zajištěna maximální péče při manipulaci, skladování a přípravě surovin. Jakékoli potenciální porušení postupů v oblasti bezpečnosti potravin by bylo prostřednictvím těchto mechanismů rychle odhaleno a byla by okamžitě přijata veškerá nápravná opatření,“ popsala Cihlářová.

„Proto nelze žádné externí názory týkající se čerstvosti masa používaného v našich restauracích, které nejsou podloženy důkazy potvrzenými autorizovanými odborníky na bezpečnost potravin, považovat za důvěryhodné,“ doplnila.

V pobočce už také proběhla kontrola SZPI. S jakým výsledkem, to ale zatím jasné není. „Mohu potvrdit, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela podnět ke kontrole v provozovně KFC ohledně bezpečnostních prohřešků. Inspektoři zde neprodleně provedli kontroly, které však dosud nejsou uzavřeny,“ řekl redakci tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

SZPI ale podle něj od začátku roku v pobočkách KFC provedlo už 70 podobných kontrol. Pochybení právních předpisů inspektoři konstatovali v devíti případech, podle Kopřivy se ale ani v jednom případě nejednalo o porušení bezpčenosti. „Nejčastějším důvodem nevyhovění byly hygienické nedostatky – jednalo se o různá porušení nařízení 852/2004. Ve dvou případech byly dále zjištěny nevyhovující vzorky, ale nejednalo se o porušení bezpečnosti,“ potvrdil.

Kauzy prošlého masa se Jan Tuna hodlá držet i dál a připravuje další díl. Ten se bude týkat už celé sítě KFC v Česku. „Je to ještě větší maso, než jsme si mysleli. Svědci včetně manažerů KFC. Z celé ČR. Podvody s trvanlivostí. Prodej prošlého masa. Atd,“ uvedl.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky jablonec, trvanlivost, maso, kfc, kuře, tuna

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.