Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Provozovatelé kempů si mnou ruce. Volné chatky skoro nejsou

Lepší zázemí nebo širší nabídku služeb přichystaly letos pro klienty kempy v Libereckém kraji. Na léto je přitom už nyní většina chatek ve známých letoviscích zamluvena, vyplývá z vyjádření provozovatelů.

 

Nejvíce viditelných změn zřejmě prodělal kemp v Hamru na Jezeře, který v 50. letech proslavil film Dovolená s Andělem. Obec letos do modernizace kempu na břehu Hamerského rybníka investovala 2,5 milionu korun. "Přikoupili jsme asi 1,5 hektaru pozemků, budou zatím pro karavany a stany. Příští rok tam chceme postavit deset chatek," řekl starosta Milan Dvořák. Výraznou proměnou prošlo sociální zázemí. "Byly problémy s počtem sprchových míst, měli jsme jich šest, nově jich je 20. Nové jsou i toalety, klimatizace, vše je bezdotykové," uvedl starosta. Kemp má podle něj i nové rozvody vody a elektřiny. "To sice není vidět, pro provoz kempu je to ale důležité," konstatoval.

Chaty v Hamru jsou na léto takřka obsazené, stejně jako v jiném oblíbeném kempu na Českolipsku ve Sloupu v Čechách. "Už nyní máme chaty zamluvené od začátku července do poloviny srpna," řekl správce sloupského kempu Vítek Černý. Pro karavany a stany se kemp rozšiřoval loni, letos se před sezonou věnují podle Černého hlavně údržbě a opravám.

Výraznější novinky nenabídne ani autokemp Klůček u Máchova jezera, kde už je také většina chatek na hlavní prázdniny zamluvená. Zlepší se však přístup do jezera pro handicapované. "Vybudovali jsme asi 12 metrů dlouhou lávku, která končí ve vodě," uvedl provozovatel kempu Vladimír Reichert. Lávka by měla pomoci nejenom vozíčkářům, ale i lidem, kterým dělá problém chůze po nestabilním písku.

Širší nabídka ubytování bude letos v Českém ráji, například v autokempu Sedmihorky. "Rozšířili jsme kapacitu o 60 lůžek v kategorii turistická třída. Je to nový typ ubytování, který jsme dosud neměli," uvedl za kemp Pavel Stassen. Ubytovna s dvou- až čtyřlůžkovými pokoji vznikla v Podhájí. Lepší vybavení bude mít i vodácká ubytovna U Tlusťocha na Malé Skále nebo kemp v Dolánkách, které jsou v provozu od loňské sezony. V Dolánkách byly dobudovány toalety a sprchy rozšířeno dětské hřiště.

Nové dětské hřiště je i na Kristýně v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku. Proměny se dočkaly také poslední papundeklové chatky. "Uvnitř už sice byly dříve zmodernizované, navenek ale nevypadaly dobře. Obložili jsme je palubkami a vizuálně připomínají sruby," uvedl ředitel areálu Radek Petr. I na Kristýně jsou chatky na léto z 90 procent zamluvené.

V Libereckém kraji kempy nabízejí kolem 1700 lůžek v chatkách a bezmála 3000 míst pro stany a karavany. Ročně se v nich ubytuje kolem 85.000 lidí. Podle webu www.dokempu.cz je v kraji 67 kempů. 

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, léto, stan, Milan Dvořák, Hamr na Jezeře, Hamerský rybník (Botič), Radek Petr, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé kempů si mnou ruce.  Volné chatky skoro nejsou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.