Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mincovna připomíná 70. výročí ukončení války sérií mincí

Sérií čtyř pamětních mincí připomíná Česká mincovna v Jablonci 70. výročí ukončení druhé světové války. První mince byla vydána k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, další připomněla bitvu o ostrov Iwo Jima. Mince, které se v Jablonci razí teď, jsou na památku dobytí Berlína Rudou armádou a květnového Pražské povstání.

O sérii je podle Jokla mezi sběrateli velký zájem, pamětní mince vydané v lednu k osvobození Osvětimi jsou už dokonce vyprodány. "Zájem, který se strhl, nám jen dokazuje, že téma 2. světové války je stále živé. Na mincích se objevují události, které jsou symboly postupného tažení za vítězstvím. Dvě z nich jsou navíc inspirovány nejslavnějšími fotografiemi celé války," vysvětlil marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Minci k výročí dobytí Berlína zdobí na lícové straně snímek vojáka s rudou vlajkou nad berlínskou budovou Říšského sněmu. "Přestože je mnoho snímků z války považováno za zinscenované, a mezi ně se počítá například i voják mávající vlajkou nad Berlínem či snímek z bitvy o Iwo Jimu, nic to nemění na tom, že v dnešní době mají tyto fotografie obrovskou symboliku. A právě o to jde. Je za ní skryto mnoho osudů nejen jednotlivců, ale i celých národů," poznamenal Jokl.

Květnové Pražské povstání připomíná čtvrtá mince, která zpodobňuje masivní demonstrace, jež postupně přešly do otevřeného odporu a bojů na barikádách. Autorem výtvarných návrhů všech čtyř mincí je mladý sochař a medailér Jakub Orava. Zlaté pamětní mince o hmotnosti 3,49 gramu vyjdou pro každý motiv v omezeném nákladu 200 kusů a k dostání jsou za 5490 korun. Mincovna také připravila 99 sběratelských sad v plechové krabičce evokující dobovou výbavu vojáků. Mince mají stejný motiv vyraženy jsou ale do půl unce zlata (troyská unce je 31,1 gramu). Sada přijde na 79 800 Kč.

Zdroj: ČTK

Štítky mince, válka, Jablonec, druhá světová válka, Berlín, Pražské povstání, Auschwitz, Rudá armáda, Česká mincovna, Iwodžima, Říšský sněm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mincovna připomíná 70. výročí ukončení války sérií mincí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.