Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Startovací byt? O smlouvě na deset let si nechte jen zdát

Z deseti let na pět zkrátí Liberec uzavíranou dobu nájmu u startovacích bytů, které jsou určené pro mladé rodiny s dětmi nebo svobodné do 35 let věku. O dotované byty je velký zájem, jsou ale obsazené. "Když máme některý volný, tak je velký převis žadatelů," konstatoval náměstek pro sociální oblast Ivan Langr.

Město si od změny slibuje, že budou byty lépe sloužit účelu, pro který byly vytvořeny. "Jde o bytové jednotky určené převážně mladým rodinám nebo svobodným žadatelům, kteří mají ztížený počáteční přístup k běžnému bydlení," upozornila mluvčí radnice Zuzana Minstrová. "Z podstaty věci ale startovací byty nejsou pro nájemníky trvalým řešením," dodala.

Dotované startovací byty jsou v bytových domech v Krajní ulici ve Vratislavicích nad Nisou a aktuálně je obývá 168 nájemníků. "Nájemné v nich je asi o třetinu nižší než komerční," řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO). Za metr čtvereční nájemníci platí 76 až 78,58 koruny. "Měsíční náklady na byt se pohybují kolem 6000 až 7000 korun," odhadl Langr.

Liberec má startovací byty pro mladé rodiny od roku 2005. Prvních šest desetiletých nájemních smluv pozbude platnost letos v prosinci, dalších 46 pak během roku 2016. "Nejméně šest měsíců před ukončením smlouvy město stávající nájemníky vyzve, aby byt předali k dalšímu užívání a našli si vlastní bydlení," dodala mluvčí. Podle Langra se budou sice moci znovu přihlásit, nebudou ale nijak zvýhodněni. Žadatel o přidělení startovacího bytu včetně všech dalších členů domácnosti musí splňovat řadu podmínek. Všichni musí být například trestně bezúhonní a nesmí mít žádné dluhy vůči městu. Stejně tak nesmí mít uzavřený nájem k žádnému bytu a ani mít vlastnické či spoluvlastnické právo k bytu či domu.

Liberec vlastní asi 1000 bytů z celkového množství zhruba 42.000 na území města. Většina městských bytů se řadí mezi sociální. Bytů pro zdravotně postižené a pro ty, kteří se ocitli v těžké životní situaci, nabízí město kolem 200. Dalších 324 bytů mohou užívat senioři a případně handicapovaní v domech s pečovatelskou službou. K tomu město potřebným nabízí i byty na půl cesty a má také městskou ubytovnu. Ceny v sociálních bytech jsou nižší než u startovacích rodinných bytů, za metr čtvereční nájemníci platí od 25 do 54 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Ivan Langr, rodina, Tibor Batthyány, ANO 2011, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovací byt? O smlouvě na deset let si nechte jen zdát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.