Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přípravy na Valdštejnské slavnosti vrcholí, zbývá týden

Ve Frýdlantu na Liberecku připravují tradiční Valdštejnské slavnosti, uskuteční se už o příštím víkendu. Akce, která v posledních letech do malého města nedaleko česko-polské hranice přiláká vždy kolem 25 tisíc lidí z Česka, Polska a Německa, se koná každý druhý rok.

Město ji letos připravuje podvanácté. Jejich součástí bude dobový jarmark, oblíbené historické bitvy, ohňostroj, pochodňový průvod, dostaví se i frýdlantský vévoda s doprovodem.

Přestože se program odehrává hlavně ve městě, ani zámek nezůstává stranou. "Na zámku Valdštejnské slavnosti vznikly. V roce 1994, vlastně už o rok dříve jsme je začali připravovat a chtěli jsme, aby tím žilo celé město. Dnes už to město i připravuje," řekla dnes kastelánka zámku Jana Pavlíková. Na zámku začne program v pátek 15. května večerem pro sponzory. "V sobotu pak Valdštejn snídá tady u nás na zámku, je to většinou zhruba hodinový program. Odsud pak Valdštejn odjíždí do města, kde otvírá tržnici a zahajuje program," dodala.

První Valdštejnské slavnosti se jako frýdlantské uskutečnily v roce 1910, pak byly velké slavnosti v roce 1934. Znovu se uskutečnily až o 60 let později. V novodobé historii je organizuje město Frýdlant. V posledních letech jsou slavnosti třídenní, začínají v pátek multižánrovým koncertem. Hlavní hvězdou toho letošního bude skupina Mig 21. "Ty letošní přijdou na dva miliony korun," řekl starosta Dan Ramzer. Program připravuje už od začátku ledna tým 20 dobrovolníků.

K největším lákadlům patří tradičně vojenské ležení a hlavně sobotní a nedělní historická bitva. Na válečném poli se utká kolem 500 vojáků v historických kostýmech ze zhruba 30 historických sdružení. "Bojovat tu budou nejen Češi nebo Slováci, ale i Poláci, Němci, přijedou Italové i Angličani, bude to vpravdě internacionální bitva," řekl Miroslav Kněbort, který léta vystupuje v roli frýdlantského vévody. Ve vojenském ležení uvidí návštěvníci při práci zbrojíře a další řemeslníky s vojskem spojené, organizátoři však slibují také lázně s lazebnicemi.

Zdroj. ČTK

Štítky slavnost, Frýdlant, zámek, Valdštejnské slavnosti, Německo, Polsko, Česko, Liberecký kraj, Jana Pavlíková, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na Valdštejnské slavnosti vrcholí, zbývá týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.