Počasí dnes2 °C, zítra1 °C
Pátek 27. prosince 2024  |  Svátek má Žaneta
Bez reklam

Zákys i pecen. Regionální potravinou je dalších šest výrobků

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo letos dalších šest výrobků. Celkem jich tak může toto regionální označení původu používat už 37. O značku se ucházelo dohromady 53 produktů od 24 výrobců, nejsilnější zastoupení měly tepelně opracované masné výrobky, řekla koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získaly nově Ruprechtická bylinková klobása liberecké společnosti Maso Rydval, tvaroh s česnekem a pažitkou z mlékárny Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický zákys ze Zemědělské farmy K.E.K. v Šimonovicích, Mikulův pecen z turnovské pekárny Jiřího Mikuly. Označení Regionální potravina ponese nově i pivní speciál Vratislavický ALE z Pivovaru Vratislavice a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha.

"Potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských či mléčných. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," poznamenal ředitel potravinářského odboru ministerstva zemědělství Jindřich Fialka, který byl předsedou sedmičlenné hodnotitelské komise.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že se jedná o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V současné době ji má celkem 475 produktů ze 13 regionů Česka.

Soutěž Regionální potravina není v Libereckém kraji jedinou potravinářskou soutěží. Regionální výrobci mají možnost přihlásit se také do soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství roku 2015. Soutěž organizuje Liberecký kraj už podvanácté. "Uzávěrka přihlášek je 29. května, nejlepší výrobky budou slavnostně vyhlášeny na 13. krajských dožínkových slavnostech 5. září ve Frýdlantu," řekla dnes mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Zdroj: ČTK

Štítky jídlo, soutěž, Liberecký kraj, Ministerstvo zemědělství České republiky, Jindřich Fialka, Zlatá Olešnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákys i pecen. Regionální potravinou je dalších šest výrobků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.