Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec elektřinu a plyn pro příští rok nakoupí na burze

Liberecký magistrát nakoupí pro příští rok elektřinu a zemní plyn pro sebe i své organizace opět na komoditní burze. Po dobrých zkušenostech z minulých let půjde do centralizovaného nákupu s dalšími městy, například Jablonným v Podještědí nebo Rokytnicí nad Jizerou.

Ušetřit chtějí města dohromady kolem devíti milionů korun. Energie budou nakupovat v posledním čtvrtletí roku. Novinářům to ve středu řekl náměstek primátora pro technickou správu města Tomáš Kysela (ANO).

Liberec bude přes Českomoravskou komoditní burzu Kladno nakupovat energie už počtvrté. "Všichni účastníci tohoto centralizovaného nákupu ušetřili každý rok v porovnání se standardním ceníkem dohromady přes devět milionů korun. Předpokládáme, že podobné úspory dosáhneme i pro příští rok," uvedl Kysela.

Liberec není jediným, kdo přes burzu nakupuje. Dobré zkušenosti s ní má třeba Liberecký kraj. "Nákup na burze je transparentní veřejnou soutěží, zapojit se do ní mohou jen prověřené firmy. Pokud dodavatel zvítězí na burze, kraj s ním uzavře smlouvu. Není možné, aby výsledek napadl u antimonopolního úřadu neúspěšný uchazeč jako při běžných veřejných soutěžích, to je velká výhoda," řekl již dříve náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Výhodou burzy je také rychlost nákupu, dodavatelé mají 60 minut na to, aby předkládali nabídky. Aktuálně nejnižší nabídková cena je neustále zobrazovaná na displeji a konkurenty nutí, aby svoji cenu snížili. Vyhrává nejnižší.

Ne vždy musí být ale nákup na burze levnější. O tom se přesvědčil také Liberec, když mu loni cena za plyn meziročně stoupla o tři procenta. Částečně za tím byl zřejmě velký úspěch při vyjednávání pro rok 2013, kdy se městu podařilo meziročně snížit cenu za plyn o 35 procent.

Zdroj: ČTK

Štítky burza, Liberec, Jablonné v Podještědí, Rokytnice nad Jizerou, ANO 2011, Českomoravská komoditní burza Kladno, Marek Pieter, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec elektřinu a plyn pro příští rok nakoupí na burze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.