Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Turnově budou po čtyřleté přestávce znovu farmářské trhy

V Turnově na Semilsku budou po čtyřleté přestávce znovu farmářské trhy. Stánky s čerstvými produkty najdou zákazníci od července každou sobotu dopoledne na náměstí Českého ráje. Organizovat je budou Pojizerské farmářské trhy, které pořádají trhy například v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti nebo Benátkách nad Jizerou.

Pěstitelé i výrobci, kteří chtějí své produkty na trzích nabídnout, by měli co nejdříve organizátora trhů kontaktovat. Farmářské trhy obnovují téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010. Kvalita jednotlivých trhů i nabízeného zboží je ale podle odborníků velmi variabilní. Podle průzkumu, který loni v červnu zveřejnila společnost Nielsen, nakupuje na farmářských trzích alespoň někdy více než třetina obyvatel České republiky. Nejčastěji chodí lidé na trhy pro ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a uzeniny. Na trzích hledají především kvalitu.

Obnovením trhů na náměstí reaguje radnice v Turnově na žádosti obyvatel. Trhy měly na náměstí letitou tradici. Už v první polovině 20. století se tam konaly pravidelně zemědělské a řemeslnické trhy. Až do 80. let pak lidé chodili na Mariánské náměstí, kam se sjížděli pěstitelé s nabídkou ovoce a zeleniny. Na tuto tradici se radnice pokusila v květnu 2010 navázat farmářskými trhy. Na náměstí nabízelo své zboží pět až sedm firem. Největší zájem byl o produkci krůtí farmy a soukromého řeznictví. Právě to bylo trnem v oku místním živnostníkům, a tak trhy vydržely pouhý rok.

Teď by se ale měli trhovci na náměstí vrátit a radnice věří, že i ve větším počtu. "Měly by být na té půlce náměstí, která je blíž k radnici. Chceme, aby to byly především trhy, kde půjde o zeleninu, maso a další produkty místních farem a pěstitelů," řekl již dříve starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Právě starosta byl přitom jedním z těch, kdo trhy před několika lety z náměstí vyhnali. "Měl jsem problém hlavně s estetikou trhů, tentokrát se to snad podaří udělat lépe," uvedl.

Zdroj: ČTK

Štítky farmářský trh, Turnov, tradice, radnice, Mladá Boleslav, okres Semily, Mnichovo Hradiště, Benátky nad Jizerou, Český ráj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově budou po čtyřleté přestávce znovu farmářské trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.