Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba hospice výrazně pokročila, hotovo bude po prázdninách

Nová podoba zařízení pro nevyléčitelně nemocné pacienty začíná dostávat konkrétní obrysy. Stavba hospice v Liberci je v plném proudu a podle všeho nic nebrání tomu, aby byla na podzim dokončena. V objektu bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince se začalo s přestavbou v červenci loňského roku, hotovo má být letos v srpnu.

„Ke konci se blíží rekonstrukce administrativní budovy, pokračuje výstavba pokojů, sociálního zázemí, výtahů a dalších prostor v hlavní budově, stejně jako ve dvou přístavbách. Pokládají se rozvody, sádrokartony, tepelná izolace, dělají se betonové podlahy nebo obklady z dlažby a mnohé další činnosti uvnitř objektů. Z vnější strany je již na některých částech hotová i fasáda,“ popsal náměstek hejtmana Marek Pieter. Novou podobu dostává i vnitřní prostor, kde bude rozlučková kaple.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který nemá kamenný hospic. Nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám zatím slouží terénní hospicová péče a také speciální rodinné pokoje v nemocnicích Liberci, Turnově a České Lípě. Tam je zájem tak velký, že v pátek budou otevírat čtvrtý pokoj. V Liberci hospic s 28 jednolůžkovými pokoji vzniká přestavbou bývalého sirotčince, který bezplatně i s pozemky věnovalo město. Jejich hodnota se odhaduje na 23 milionů korun.

Podle Jindřicha Lechovského, který na stavbě pro Liberecký kraj zajišťuje stavební dozor, z budovy staré více než sto let zůstaly prakticky jen obvodové zdi. Jednou z mála zachovaných místností je kaple, která je zřejmě nejkrásnější částí v bývalém kojeneckém ústavu. Budova z přelomu 19. a 20. století už získala tři přístavby, dvě křídla a stacionář. Hotová je již také fasáda. 

S využitím ČTK

Štítky rekonstrukce, Liberec, Marek Pieter, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Turnov, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba hospice výrazně pokročila, hotovo bude po prázdninách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.