Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce VÚTS na Evropský dům vyjde na desítky milionů

Rekonstrukce bývalé administrativní budovy VÚTS na Evropský dům bude stát podle odhadů 60 milionů korun. Liberecký kraj, který administrativní budovu i sousední dílny loni za bezmála 125 milionů korun koupil, chce objektu vrátit původní podobu z 20. let minulého století.

Původně funkcionalistická budova s prvky art deco a expresionismu byla postavena v letech 1928 až 1929 podle projektu architekta Oskara Baudische pro židovského obchodníka Otto Strasse, který tam provozoval garáže. V roce 1951 a letech 1969 až 1975 prošla budova přestavbami a dostavbami, které změnily její podobu uvnitř i zvnějšku. Projekt rekonstrukce připravuje liberecká kancelář SIAL. Dokumentace ke stavebnímu povolení by měla být hotova ještě v červnu. Výběrové řízení na dodavatele chce kraj vypsat na podzim.

Liberecký kraj sídlí ve vlastním objektu v ulici U Jezu v centru města. Patří mu výšková budova i část přilehlé třípatrové budovy. Zbývající část objektu a ostatní nemovitosti včetně pozemků patřily společnosti VÚTS. Ta si však postavila nový areál v liberecké obchodní a průmyslové zóně Sever a před více než rokem se přestěhovala. Areál o rozloze zhruba 11.000 metrů čtverečních pak koupil kraj. Zajistit si tak chce snadnější příjezd ke svému sídlu i lepší parkování pro klienty a návštěvníky úřadu.

"Nově pořízené budovy nevyužijeme pro rozšíření krajského úřadu. Bude v nich Evropský dům, kde najdou žadatelé na jednom místě poskytovatele dotací. V areálu by měl být rovněž podnikatelský inkubátor," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter. Kraj už zpracoval investiční záměr, hotový je i stavebně technický průzkum. Administrativní budova nabízí zhruba 3480 metrů čtverečních kancelářských ploch. Už dnes tam působí Agentura regionálního rozvoje nebo koordinátor krajské dopravy Korid LK. Rekonstrukci chce kraj financovat částečně z dotací na zateplení, zbytek zaplatí ze svého. "Pokud by se podařilo stavbu zahájit ještě letos, máme připraveno 25 milionů korun," dodal Pieter.

Zdroj: ČTK

Štítky dům, administrativní budova, Liberecký kraj, Marek Pieter, SIAL, Agentura regionálního rozvoje, U jezu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce VÚTS na Evropský dům vyjde na desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.