Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Rychnově otevřeli expozici o koncentračním táboře

V městském muzeu v Rychnově u Jablonce nad Nisou otevřeli novou expozici Koncentrační tábor AL Reichenau a zbrojní továrna Getewent. Cílem společného projektu Severočeského muzea, rychnovské radnice, kotláren Hölter a libereckých speleologů je představit historii místa a ukázat závislost koncentračních táborů na zbrojní výrobě.

Severočeské muzeum provádí výzkum v Rychnově od roku 2011. Zaměřuje se na tehdejší zbrojní podnik Getewent, který byl za války jedním z nejvýznamnějších na českém území. V Rychnově se usídlil už v roce 1939 v bývalé továrně na výrobu galalitu a umělé rohoviny. Zbrojní výroba byla zaměřena na elektronické součásti radarů, sonarů a radiotechniky. Firma měla vlastní výzkum a vývoj, i rozsáhlé podzemní bunkry. Zdejší koncentrační tábor byl pobočkou tábora Gross-Rosen a prošlo jím kolem 1420 vězňů. Celkem bylo podle Rouse na Liberecku a Jablonecku pět koncentračních táborů a přes 200 pracovních a zajateckých.

Expozice v Rychnově je v jediné místnosti. "Plošně je komorní expozice rozdělena na čtyři části věnované zbrojní výrobě, podzemnímu dílu Nordpol, koncentračnímu táboru AL Reichenau a obětem nacistické nucené práce. Vystavené předměty jsou zvoleny tak, že tvoří jasný atribut každé ze čtyř popisovaných oblastí," vysvětlil Rous. Koncentrační tábor reprezentuje kopie třípatrové táborové palandy se starým papírovým pytlem místo přikrývky. "Pro oběti nucené práce je atributem miska na jídlo, často jediný majetek vězně, pro výrobu je to zařízená kancelář se stopami po vývoji a výzkumu a pro podzemní dílo rýsovací prkno s výkresy," doplnil.

Výzkum podle Rouse stále pokračuje. Badatelům se podařilo objevit původní baráky, kde byli ubytováni vězni. Některé byly převezeny po válce do Čelákovic, kde dodnes tvoří přístavky kulturního domu. Jiný stojí na soukromém pozemku v Hodkovicích nad Mohelkou. Pátrá se po dalších. Badatelé by časem rádi jeden z objevených baráků vrátili do Rychnova, kde by se měl v budoucnu stát součástí připravovaného památníku. "Stále se snažíme najít i sochu mořské panny, která v rychnovském táboře stála. Čtyři metry vysoká železobetonová fontána o průměru jeden metr vznikla v roce 1944. Podle některých poznatků by měla být v náspu nedaleko tábora," dodal.

Zdroj: ČTK

Štítky Rychnov u Jablonce nad Nisou, koncentrační tábor, výroba, Severočeské muzeum v Liberci, výzkum, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rychnově otevřeli expozici o koncentračním táboře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.