Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce hospice v Liberci se prodraží o pět milionů

Rekonstrukce hospice v Liberci se zhruba o dva měsíce protáhne, hotova bude až koncem srpna. Zároveň se stavba o pět milionů korun prodraží, vyjde na zhruba 99 milionu korun. Důvodem je dřevomorkou napadený krov administrativní budovy, stavbu také zkomplikovalo objevení skládky azbestu v zahradě.

"U administrativní budovy se původně počítalo s lokální opravou střechy, když se však střecha odkryla, ukázalo se, že krov je napadený dřevomorkou a bylo nutné ho vyměnit," vysvětlil náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro LK). Další komplikaci a zvýšení nákladů přineslo objevení skládky azbestu v místě, kde měla vyrůst jedna ze tří přístaveb. Zlikvidovat ji musela specializovaná firma. "Stavba se tím protáhla proti původnímu předpokladu zhruba o 62 dní," dodal Pieter.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který hospic dosud nemá. O jeho výstavbě se mluvilo tři volební období. Z několika různých variant se jako nejvhodnější ukázala přestavba bývalého sirotčince v Liberci, jehož budovu i přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Většinu nákladů na vybudovaní hospice s 28 jednolůžkovými pokoji by měla zaplatit Evropská unie.

V Libereckém kraji zatím slouží nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a také speciální rodinné pokoje v nemocnicích - jeden je v Liberci, dva v Turnově a čtyři v České Lípě. S postupným náběhem provozu kamenného hospice v Liberci se počítá od listopadu letošního roku, první klienty zřejmě přivítá až po Novém roce.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Marek Pieter, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce hospice v Liberci se prodraží o pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.