Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třicítky zůstanou do konce týdne, pak se ochladí

Do České republiky definitivně dorazilo letní počasí. Ve středu bylo na desítkách míst tropické počasí, kdy teploty dosáhly 30 a více stupňů. Horko má vydržet i přes víkend, pak se čeká ochlazení. Začátkem příštího týdne můžeme podle meteorologů počítat také s deštěm a místy i kroupy.

Současné horké počasí láká ke koupání. Kdo se chce osvěžit v přírodě, nejteplejší vodu mají v současné době přehrady Orlík, Slapy, Hracholusky a Nechranice, a to 19 stupňů Celsia. O stupeň méně hlásí Lipno, Jesenice u Chebu a Rozkoš u České Skalice. Pokud potrvá teplé počasí, zřejmě ještě tento týden někde překročí teplota vody dvacet stupňů, hlavně u hladiny. Na svých internetových stránkách to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nejchladnější jsou přehrady na horách a na vltavské kaskádě. Jen otužilci vyrazí do Štěchovic, v níž se voda zatím ohřála na pouhých 12 stupňů Celsia. Na přehradě Bedřichov v Jizerských horách naměřili 15 stupňů a na Kamýku 14. Podle informací ČHMÚ teplota vody v řekách dosahovala dnes ráno většinou kolem 15 až 19 stupňů. Kdo má radši teplejší vodu, zamíří spíš k bazénům a koupalištím.

Meteorologové upozorňují, že v tomto týdnu dosáhnou hodnoty UV záření letních teplot - hlavně lidé se světlejší pletí by neměli chodit na přímé slunce mezi 11:00 a 15:00, měli by používat krémy s ochranným faktorem alespoň 30 a oči chránit slunečními brýlemi s UV-filtrem. Kůži by měli chránit i lehkým oblečením.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Český hydrometeorologický ústav, Cheb, Hracholusky, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, Vodní nádrž Slapy, Nechranice, Jesenice, Česká Skalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicítky zůstanou do konce týdne, pak se ochladí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.