Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chystá se sanace dalšího zamořeného území

Liberecký kraj chce odstranit starou ekologickou zátěž na vlakovém nádraží v Jesenném na Semilsku, kde se v 70. letech skladovaly a přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Zamořena je nimi nejen půda, ale také podzemní vody a rozbory je objevily i v nedaleké říčce Kamenici, která spolu s Jizerou slouží jako zdroj pitné vody.

Zmapování kontaminace přijde na bezmála 58.000 korun, 30.000 dá kraj a zbytek zaplatí obec. Znečištění je podle Jadrného pozůstatkem po provozu státního podniku Chema Horní Počernice, který v Jesenném v letech 1971 až 1992 uskladňoval a přečerpával trichlor a perchlor. "V 90. letech tam byl nějaký pokus o čištění, který byl ale zastaven, od té doby není lokalita sanována ani monitorována," řekl novinářům hejtmanův náměsteka Josef Jadrný (Změna pro LK). Zasažené je podle něj území o rozloze zhruba pěti hektarů. Dohoda o sanaci bude o to komplikovanější, že oblast má několik vlastníků. 

"Část té zátěže je na pozemcích Správy železniční dopravní cesty, část je soukromých a obecních, Kamenice zase spadá do Povodí Labe. Musíme tyto majitele oslovit a dohodnout se s nimi," řekl Jadrný. Už letos na podzim by podle něj měla být první výzva evropských fondů, z nichž bude možné čerpat dotace právě na likvidaci podobných ekologických zátěží. "Chceme mít připravený projekt, abychom ho mohli předložit, i v minulosti bylo možné na podobné projekty peníze čerpat, kraj toho ale nevyužil," dodal Jadrný.

Sanace podle něj přijde na několik milionů korun. Sanace v Jesenném není jediným projektem na likvidaci staré ekologické zátěže v Libereckém kraji. S využitím dotací chce kraj zlikvidovat i skládku německého odpadu v Bulovce na Liberecku. O polovinu odpadu už se postarali Němci, teď zbývá odvést zbylých 4500 tun starého textilu a plastů. "Dvě třetiny půjdou na skládku a třetina do spalovny, připravujeme výběrové řízení na dodavatele, rádi bychom to uskutečnili na přelomu roku," dodal Jadrný. Náklady se odhadují na osm až deset milionů korun, pětinu zaplatí kraj, zbytek stát.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Jesenný, Josef Jadrný, okres Semily, Jizera, projekt, Správa železniční dopravní cesty, Horní Počernice, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se sanace dalšího zamořeného území  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.