Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká zoo otevřela výstavu modelů zvířat z doby ledové

V liberecké zoo jsou i zvířata z doby ledové, a to v podobě 18 věrných modelů v životní velikosti. Návštěvníci zvířata uvidí ve stanu za vstupem od dneška. Výtěžek výstavy Giganti v zoo půjde na záchranu slonů v Africe a modernizaci slonince v Liberci. Novinářům to řekl ředitel zahrady David Nejedlo.

"Snažíme se věci propojovat, tato výstava má podtext 'Mamuti pomáhají chránit slony'," uvedl Nejedlo. Zahradu k tomu inspiroval dominantní exponát výstavy, což je věrná maketa mamuta, jehož se snaží ulovit pravěcí lovci. "Je tam určitá symbolika. I dnes jsou vzdálení příbuzní mamutů, sloni, ohroženi lovem, kvůli slonovině," uvedl ředitel.

Makety zvířat budou na ploše 600 metrů čtverečních až do konce října. Každý z modelů je zasazen do scenérie imitující tehdejší životní prostředí daného zvířete. "Všechny modely vynikají reálným zpracováním, jsou zde zastoupeny druhy, které vyhynuly před 10.000 lety vlivem klimatických změn, ale i ty, které vyhynuly rukou člověka," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. Kromě opravdových gigantů, jakými byl právě mamut, jednorohý nosorožec Elasmotherium nebo pták moa, zaujmou podle něj i šavlozubý tygr nebo jeskynní lev požírající mršinu.

Výstavu bude možné navštívit na společnou vstupenku zahrnující i prohlídku zoo. Děti do 15 let za ni zaplatí 120 korun, dospělý 200 korun a rodinné vstupné pro dva dospělé a až tři děti přijde na 590 korun. "Stále bude samozřejmě možná klasická návštěva samotné zahrady za běžné vstupné," dodal Kubánek. To je o 50 korun nižší než společná vstupenka.

Majitel modelů, který je do Liberce zapůjčil, část svého výtěžku věnuje ve prospěch neziskové organizace Save-Elephants, jež se zabývá ochranou slonů v Africe. Ve prospěch chobotnatců chce dát výtěžek ze vstupného i zahrada. "Pokud bude mít výstava úspěch a přinese finance navíc, tak je použijeme na pokročení rekonstrukce našeho slonince, tak aby bylo možno zachovat kontinuitu chovu slonů v naší expozici," dodal Nejedlo.

Liberecká zoo jako jedna z mála v Evropě umožňuje přímý kontakt ošetřovatele se zvířaty. Drtivá většina dnes chovaných slonů v zahradách totiž na takové podmínky není zvyklá. Pokud tedy nechce zahrada o slony přijít, musí pavilon přestavět. Na modernizaci expozice ze 70. let minulého století je potřeba odhadem 5,7 milionu korun. Řádově statisíce zatím získala zoo ve sbírce od návštěvníků a firem. Sloni jsou v Liberci od roku 1958 a mezi návštěvníky patří mezi nejoblíbenější, aktuálně má zoo dvě slonice.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, doba ledová, zahrada, Liberec, Afrika, mamut, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo otevřela výstavu modelů zvířat z doby ledové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.