Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sociální farma nabídne práci dlouhodobě nezaměstnaným

Ve Velenicích na Českolipsku vzniká sociální zemědělská farma. Pilotní projekt litoměřického biskupství a českolipské farní charity má pomoci dlouhodobě nezaměstnaným najít uplatnění. Projekt ale pomůže zachránit i léta zanedbávaný památkově chráněný roubený statek.

Farma je teprve v začátcích, nejprve je potřeba opravit chlév, který je v havarijním stavu. Teprve později čeká rekonstrukce stavení, kde budou pracovníci moci i bydlet.

Litoměřické biskupství a charita založily společný podnik. Biskupství vložilo kapitál - zchátralý statek a pozemky koupilo za finanční náhrady získané v rámci majetkového vyrovnání od státu. Farní charita Česká Lípa vložila do projektu své zkušenosti a lidský potenciál. "Sociální podnikání pro nás není ničím novým, už několik let máme podobný podnik v České Lípě, kde zaměstnáváme deset až 12 lidí na sekání trávy, zahradních úpravách, stěhujeme a děláme i další podobné práce," vysvětlil Zdeněk Suchý z Farní charity Česká Lípa, který farmu vede.

Farma ve Velenicích hospodaří na pozemcích biskupství a také okolních farností a část ploch si pronajala od soukromých vlastníků. "Biskupství podpořilo rozjezd sociálního podnikání finanční půjčkou provozovateli, tedy Farní charitě Česká Lípa, která slouží jednak k nákupu zvířecího inventáře, jednak k zajištění technického vybavení," doplnila ekonomka biskupství Zuzana Bumbová. Farma má šestatřicet krav, dobytek chce chovat hlavně na maso a počítá i s chovem ovcí na odlehlejších pozemcích. Usiluje také o dotaci na koupi traktoru, který si zatím pronajímá.

"Hospodářství jsme převzali v březnu, bývalý majitel už na to neměl sílu a podle toho to tu vypadá," řekl Suchý. Pracovníci farmy dnes oplocovali budoucí výběh pro husy, další pracoval v zahradě. Dohromady jsou zatím na farmě čtyři pracovníci a pátý je koordinátorem. "Zatím máme jen krávy a k tomu necelých 60 hektarů polností. Z toho je 15 hektarů orné půdy, kde jsme zasadili brambory, je tam ječmen a nějaké krmné směsi pro zvířata. Připravujeme si ale plochy, abychom do budoucna mohli pěstovat zeleninu a bylinky," popsal záměr Suchý. Zeleninu by chtěli v budoucnu dodávat do stále oblíbenějších "biobedýnek".

Na farmě pracují lidé, kteří dlouhodobě nebyli schopni najít zaměstnání. Na práci dohlíží koordinátor, kterému zahrada, zvířata ani práce s lidmi nejsou cizí. "Od malička jsem dělal na zahradě měli jsme drůbež i králíky. Pak jsem se ale vyučil a nějakých 30, 40 let jsem dělal technika u spojů. Bylo to moc let a chtěl jsem něco jiného," řekl Jaroslav Plavec, který dělá na farmě koordinátora. Rok zůstal doma a pak začal hledat něco, kde by pracoval s lidmi a co má smysl. "A tady si myslím, že by to smysl mít mohlo, práce je tu opravdu hodně," dodal a obhlížel zpustlý areál.

Zdroj: ČTK

Štítky statek, biskupství, Velenice, charita, Zdeněk Suchý, okres Česká Lípa, Česká Lípa, Farní charita Česká Lípa, Jaroslav Plavec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální farma nabídne práci dlouhodobě nezaměstnaným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.