Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec bude dál přispívat na děti v soukromých školkách

Jablonec bude i v příštím školním roce přispívat na děti v soukromých mateřských školách. Tisícikorunový příspěvek zavedla radnice před rokem. Podpora je určena hlavně pro rodiny dětí mladších tří let, které se z kapacitních důvodů nedostaly do městského zařízení, využít ji mohou ale například i rodiče dětí vyžadujících speciální péči.

"Příspěvek je určený na školné pro děti, které se neumístily v mateřské škole zřizované městem," vysvětlil náměstek primátora Pavel Svoboda (ČSSD). Jde o další vstřícný krok města v rámci prorodinné politiky. "Navíc městu jako zřizovateli obecních mateřských škol pomohl řešit i některé složitější, především zdravotní případy, které bránily přijetí dítěte do běžné školky. Proto jsem navrhl radě města v této podpoře za stejných podmínek pokračovat i ve školním roce 2015/2016," dodal Svoboda.

Jablonec zřizuje 18 mateřských škol zhruba pro 1620 dětí, za měsíc tam rodiče včetně stravného zaplatí kolem 1300 korun. Všechny tříleté děti se tradičně v Jablonci daří ve školkách umístit, letos může na podzim nastoupit i 93 dětí mladších. Podle Hozové do mateřských škol na podzim nově nastoupí 516 dětí. Ty, na něž se nedostalo, mají šanci v soukromých školkách. Jsou ale podstatně dražší než městské, rodiče tam měsíčně platí včetně jídla kolem 6000, ale i více než 7000 korun.

Příspěvek na školkovné město poskytuje zaregistrovanému a prověřenému soukromému subjektu, který rodičům poplatek za své služby o tisícikorunu sníží. "Registrace je vždy na školní rok, na ten příští se mohou mateřské školy registrovat do 10. července," řekla Hozová. Na končící školní rok bylo registrováno pět subjektů - miniškolky Oříšek a Motýlek, Tadeáškový jesličky, Dětské centrum Neználek a příspěvek dostávaly i děti v lesní třídě v areálu MŠ Montessori.

Podpora je určena rodinám, kde jsou oba rodiče zaměstnaní, týká se dětí od dvou do tří let, ale také dětí až sedmiletých pokud se je nepodařilo umístit v městské školce, třeba kvůli zdravotnímu znevýhodnění. Od září 2014 do dubna 2015 využili této podpory rodiče 29 dětí a město zatím vyplatilo 131.000 korun. "Čerpání za květen, červen a jeden prázdninový měsíc dle výběru rodičů nedokážeme nyní předvídat. Finální počty dětí za celý školní rok 2014/2015 a celková čerpaná částka budou známé až po závěrečném vyúčtování v září 2015," doplnila vedoucí oddělení školství, kultury a sportu Zdena Květová.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec, mateřská škola, školní rok, Pavel Svoboda, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec bude dál přispívat na děti v soukromých školkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.