Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji se v prvním čtvrtletí narodilo 1114 dětí

Libereckému kraji ubylo letos v prvním čtvrtletí 14 obyvatel. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Přirozený úbytek částečně kompenzovala migrace, do kraje se přistěhovalo více lidí, než odstěhovalo. Na konci března v Libereckém kraji žilo podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) 438.837 lidí.

V kraji se v prvním čtvrtletí narodilo 1114 dětí, o 16 více než ve stejném období loňského roku. Od začátku ledna do konce března zemřelo 1286 lidí, před rokem jich bylo o 255 méně. Přirozenou cestou tak Liberecký kraj za první čtvrtletí přišel o 172 obyvatel.

Propad se podařilo částečně vyrovnat díky migraci. Do kraje se za první tři měsíce roku přistěhovalo 1263 lidí, to je o 158 více než se odstěhovalo.

V prvním čtvrtletí se také snížil počet obyvatel celé země, a to o 457 na 10,537.818 lidí. Úbytek způaobilo to, že se narodilo méně lidí než zemřelo. V Česku se narodilo 26.317 dětí, zemřelo 31.236 lidí. Stěhováním v zemi přibylo 4462 lidí.

V kraji mělo největší úbytek obyvatel Semilsko. Region přišel o 90 lidí přirozenou cestou, když víc lidí zemřelo než se narodilo. Semilsko bylo také jediné v kraji, kterému ubyli obyvatelé kvůli stěhování. Migrací ztratilo 30 lidí. Na konci března tak počet obyvatel okresu klesl na 74.156.

Přirozenou cestou přišlo o nejvíce obyvatel Jablonecko, a o to o 91. Naopak na Liberecku a Českolipsku se narodilo o několik dětí více, než kolik zemřelo lidí. Další obyvatele získaly oba regiony díky stěhování, počet lidí žijících na Českolipsku tak stoupl o 24 a na Liberecku dokonce o 158. Na Liberecku nadále žije nejvíce lidí v kraji, na konci března jich bylo 171.914.

Meziročně v kraji ubylo sňatků, naopak přibylo rozvodů. Do manželství letos v prvním čtvrtletí vstoupilo 133 párů, loni jich bylo o sedm více. Rozvodů bylo 310, o osm více než loni za první tři měsíce. Zhruba polovina rozvádějících se párů byla bezdětných a skoro třetina měla jedno nezletilé dítě. Tři a více dětí má 11 rozvedených párů.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad, okres Semily, okres Česká Lípa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se v prvním čtvrtletí narodilo 1114 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.