Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prázdniny se blíží, kempy i hotely hlásí volná místa

Hotely, penziony i kempy v Libereckém kraji mají ještě na prázdniny volno. Ubytovatelé podle Českého statistického úřadu turistům nabízejí 42.700 lůžek, v kempech je dalších více než 2900 míst pro stany a karavany. V letní sezoně většinou vyprodáno nebývá, výjimkou jsou snad jen chaty v kempech, které jsou už téměř obsazené.

Řada klientů čeká, zda se jim podaří koupit nějaký last minute k moři, a když ne, najdou si ubytování v Česku. V Libereckém kraji je podle serveru Dokempu.cz 67 kempů, z toho polovina na Českolipsku kolem Máchova jezera, které je zejména v létě oblíbeným cílem turistů. Třeba v autokempu Klůček přímo na břehu jezera už mají většinou chatky obsazené. Stany ale místa najdou i bez objednání. "Lidé v posledních letech jezdí spíš na kratší dobu, většinou na tři dny," řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero. Také v nedalekém Sloupu v Čechách jsou už většinou chatky v kempu obsazené. "Až ve druhé polovině srpna je tam ještě prostor pro rezervaci," řekl správce kempu Vítek Černý.

Zhruba z poloviny je na léto obsazena oblíbená Prezidentská chata v Janově nad Nisou v Jizerských horách. Penzion s vyhlášenou kuchyní prošel v posledních letech kompletní rekonstrukcí a ubytovat může až 40 hostů. "Na prázdninové měsíce bereme většinou objednávky na turnusové pobyty od soboty do soboty nebo nejméně na pět nocí, neděláme o prázdninách pobyty jen na víkendy, to doobsazujeme až když někdo vypadne třeba kvůli nemoci," řekl za provozovatele Tomáš Voksa. Prezidentská má ještě volné pokoje. "Lidé čekají do poslední chvíle, jaké bude počasí. Také máme zkušenosti, že čekají, jestli odjedou k moři na nějaký 'last'," dodal.

Nároky turistů se zvyšují, a tak roste zájem o ubytování v hotelech vyšších kategorií. Čtyřhvězdičkový hotel Sklář v Harrachově je už teď na léto obsazen zhruba ze 70 procent. "Většinu letních hostů tvoří rodiny s dětmi, pro které nabízíme animační programy," řekl ředitel hotelu Marian Novotný. Zhruba polovina klientely jsou podle něj Němci, ta druhá Češi. Třeba čtyřhvězdičkový Hotel Pytloun v Harrachově je zatím obsazen jen zhruba z desetiny. "Jako čtyřhvězdičkový funguje náš hotel teprve krátce a musí si najít klienty," řekl jeho majitel Lukáš Pytloun. Liberecké hotely řetězce jsou podle něj obsazeny na léto ze 30 až 40 procent.

Liberecký kraj patří k oblíbeným rekreačním oblastem, lidé v létě míří nejen do Jizerských hor a Krkonoš, ale také do Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Loni se podle ČSÚ od června do konce září v kraji ubytovalo bezmála 345.000 turistů, z toho zhruba 16 procent tvořili zahraniční hosté hlavně z Německa, Polska, Nizozemska a Slovenska.

Zdroj: ČTK

Štítky hotel, léto, Liberecký kraj, Český statistický úřad, Máchovo jezero, Česko, Lukáš Pytloun, okres Česká Lípa, Marián Novotný, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny se blíží, kempy i hotely hlásí volná místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.