Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Galerie pod širým nebem - Jablonec se symbolicky rozloučil s párou

Více než sto metrů potrubí proměnili ve středu sprejeři a studenti jablonecké průmyslovky v uměleckou galerii. Jablonec se tak symbolicky rozloučil s obdobím páry, kterou nahradí nové rozvody tepla a decentralizované kotelny. Téměř dvě stovky barevných dlaní pak na parovodech zanechali návštěvníci akce.

„Právě probíhá výstavba decentralizovaných kotelen, pára už nebude potřeba a kilometry nevzhledného potrubí budou moci po dlouhých letech z Jablonce zmizet. Jsme rádi, že akce Loučení s párou zaujala tolik lidí a že se nám podařilo nevzhledné potrubí proměnit v umělecké dílo,“ říká Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické.

Pro věc se od začátku nadchli i sprejeři, většina z nich byla z Jablonce, ale někteří přijeli třeba až Mnichova Hradiště. „Některé malování tak vtáhlo, že si ani na chvíli nesedli, říkali, že byli doslova v rauši,“ popisuje nadšení umělců Ondřej Beneš, jablonecký sprejer, který se na pořádání akce podílel.

Téměř dvě desítky umělců pracovaly na potrubí osm hodin a spotřebovaly 150 sprejů. Návštěvníci, děti i dospělí, využili možnost zanechat na parovodu podepsaný otisk své dlaně. Celkem dnes na potrubí napočítáte na dvě stovky dlaní. „Bojím se, aby lidi nezakopli, až půjdou okolo, protože je to fakt povedené. Budou se určitě dívat na potrubí, a ne na cestu,“ hodnotí výsledek Ondřej Beneš.

Napsala Lenka Vrátná

Štítky pára, Jablonec, galerie, Mnichovo Hradiště, kotelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie pod širým nebem - Jablonec se symbolicky rozloučil s párou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.