Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj koupil speciální auto pro krizové situace

Krizový štáb Libereckého kraje je od dnešního dne o něco lépe připraven na povodně a další živelné katastrofy. Pomoci by mu měl speciální Mercedes–Benz Sprinter za 2,4 milionu, který dnes hejtman převzal. Nový automobil plně zastoupí zařízenou kancelář a pojme až šestičlennou posádku. Žádný jiný kraj v republice podobný automobil nemá.

Vozidlo zastane několik funkcí. „Prioritně je připraveno pro hejtmana a krizový štáb v době živelné pohromy, aby v něm mohli vyjet do terénu. Vybavené je připojením na software, který používáme ve štábu pro řešení krizových situací. Lidé v autě tak mají stejné informace, jako kolegové ve štábu a nejsou odkázaní jen na zprostředkované sdělení,“ vysvětlil Rudolf Broulík, vedoucí oddělení krizového řízení Libereckého kraje.

Odborníci se autem mohou nejen pohybovat v zasažených oblastech, ale mají také aktuální přehled o situaci na území, například informace o uzavírkách silnic, sesuvech půdy, rozlité vodě na vozovkách, průtocích vodních toků a vidí i záběry z kamerových bodů, které jsou rozmístěné na území kraje a podobně. K dispozici mají dále internetové připojení a satelitní data. Současně obsluha vozu vidí na grafice, jak je nastalá situace řešena, jejich kolegy z krizového štábu. 

„Po zkušenostech s povodněmi v letech 2010 a 2013 je každá novinka, která usnadní práci v krizových situacích, přínosem. Zejména v případě malých obcí je terénní dostupnost v kritických chvílích špatná a nový automobil pomůže takovou situaci vyřešit. Neocenitelné jsou i možnosti jeho vybavení,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.  

Pokud bude potřeba, může automobil sloužit také v sousedních zemích. „Pokud nás požádají o pomoc, jsme schopni vyslat jednotky Integrovaného záchranného systému a krizový vůz, který bude jejich vztyčným bodem za hranicemi,“ vysvětlil Rudolf Broulík.

Štítky Liberecký kraj, krizová situace, krizový štáb, Mercedes-Benz Sprinter, Martin Půta, povodeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj koupil speciální auto pro krizové situace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.