Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všechno nejlepší! Na dnešek připadá Den otců

Zaběhněte do obchodu pro dobrou lahvinku nebo něco jiného, čím potěšíte tatínka. Právě na třetí červnovou neděli připadá Den otců, který se slaví v mnoha zemích. V České republice nemá příliš velkou tradici a připomíná ho především několik Tátafestů, které organizuje Liga otevřených mužů. Nejbližší Tátafest je v Praze.

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Na nápad zakladatelka tradice přišla při mši na Den matek. Mínila, že by si ocenění za péči zasloužili i muži, kteří se odpovědně a s láskou starají o své potomky a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa. Někde se ale slaví v jiném než červnovém termínu a oslavy mívají také různou podobu.

Ministerstvo plánuje podporu otců. Připravuje zavedení otcovské dovolené po narození potomka, která by se hradila z nemocenského pojištění. Stejný nápad měl před lety ještě jako ministr práce bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Kvůli úsporným škrtům se opatření nakonec nepřijalo.

Zdroj: ČTK

Štítky Den otců, Česko, Praha, Den matek, Sonora Smart Dodd, Washington, D.C., Spokane, Petr Nečas, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno nejlepší! Na dnešek připadá Den otců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.