Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonecký výrobce sirupů a likérů Kitl roste, hledá prostory

Jablonecký výrobce léčivých sirupů a likérů Kitl roste. Firma hledá nové prostory, ty současné v bývalé prádelně už kapacitně nestačí. Firma už si musela pronajmout další externí sklad a hledá větší výrobní areál. Loni podnik dodal na trh 300.000 lahví a tržby stouply o polovinu na 18 milionů korun.

Letos výroba dál roste, v současnosti je meziroční nárůst více než 60procentní, řekl u příležitosti osmého výročí založení podniku spolumajitel Jan Vokurka.

"Těch důvodů, proč se nám tak daří, je několik. Hlavně je trend zdravých potravin, poctivých potravin, farmářských a regionálních potravin, a to jsou kritéria, která my splňujeme," řekl Vokurka. Některé výrobky firmy nesou označení Výrobek Libereckého kraje, jiné Regionální potravina Libereckého kraje. Třeba medovina získala ocenění na soutěži v USA. Růstu odbytu ale podle spolumajitele pomohlo i ukončení ekonomické krize. "Lidé začali víc utrácet," dodal. Pomáhá podle něj i to, že za těch osm let už je značka Kitl mezi lidmi známá.

Společnost loni za přispění evropských fondů pořídila automatickou plnicí linku s etiketovacím strojem za čtyři miliony korun. Letos zařízení doplnily další části. "Poptávka roste tak rychle, že bez té linky bychom ji nebyli schopni uspokojit," řekl Vokurka. Linka podle něj dokáže naplnit až milion lahví ročně. "Na to už by ale naše skladovací kapacity nestačily, potřebujeme proto větší areál," uvedl Vokurka.

Kitl je Firmou roku 2013 Libereckého kraje. Ryze česká společnost vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Vyrábí se ze sedmi bylinek a hroznového moštu. "Když jsme to uvedli na trh, mělo to ohromný úspěch," poznamenal Vokurka, který pochází z rodu lékařů a lékárníků. Jeho pradědeček Antonín Wellner byl spolumajitelem dobrušské firmy Josef Archleb - výrobce léčivých vín a likérů. "Jsme malá rodinná firma, zaměstnáváme asi 13 lidí a zhruba stejný počet brigádníků," řekl Vokurka.

K Šláftruňku postupně přibyl Životabudič, což je sirup s pěti bylinkami, pak Meducínka s propolisem na posílení imunity, medovina a Životabudič pro muže. Později začala firma vyrábět sirupy Kitl Syrob z čerstvých bylinek. Ke třem příchutím - mátové, bezové a zázvorové - přibyla teď novinka - grapefruit s dužninou, který dnes firma slavnostně představila. "Naše výrobky se už neprodávají jen v Libereckém kraji, díky spolupráci s řetězcem Globus jsou dostání už v celém Česku a také na Slovensku. Poslali jsme i první dodávku do Austrálie," dodal Vokurka.

Zdroj: ČTK

Štítky likér, sirup, jídlo, Liberecký kraj, USA, Globus, Austrálie, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecký výrobce sirupů a likérů Kitl roste, hledá prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.