Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V zahradě libereckého pěstitele rozkvétají stovky květin

V zahradě libereckého pěstitele fuchsií Jiřího Pevného začínají rozkvétat nejen stovky fuchsií, ale také muškátů, honzíků a dalších květin, které už pěstovaly naše babičky. V největším květu budou fuchsie kolem 10. července, řekl dnes Pevný, který se snaží naučit Liberečany ocenit krásu tradičních rostlin a postupně je vrací i do zahrad.

Ve své zahradě zkouší i novinky, zákazníkům je však nabízí až poté, co otestuje, zda v drsném podhorském prostředí Liberce dokážou přežít a prospívat.

Hlavní květinou, které se Pevný léta věnuje, jsou ale fuchsie, kterých má kolem 1300. "Každý rok se snažíme, aby to lidi zaujalo, aby to bylo co nejvíc zajímavé, musíme každý rok přivést nějaké novinky. Inovovat, aby lidem stálo za to, přijet se k nám podívat," řekl Pevný. V minulých letech vystavoval každoročně až 200 novinek fuchsií, je ale stále těžší najít nové neokoukané kultivary. "Letos jsme jich přivezli jen 80, začínáme mít problém sehnat něco, co bude odlišné od toho, co už tady je nebo bylo. Za ta léta, co to takhle praktikujeme, jsme vystřídali přes 5000 kultivarů," dodal zahradník.

Pevný se zahradničení věnuje dlouhá léta, začínal s masožravými rostlinami a orchidejemi, pak mu učarovaly fuchsie. Původně to byl jen náročný koníček, už třináctý rok se ale zahradničení věnuje profesionálně. Když zkrachoval jeho zaměstnavatel, zkusili s manželkou, zda je hobby uživí. Dnes je to pro oba práce na plný úvazek. "Jen zalít tisíce rostlin v květináčích znamená v sezoně každý den odnosit v konvích stovky litrů vody a obrat denně na 50 litrů zvadlých květů a listů," poznamenal.

V zahradě najdou lidé i spoustu tradičních trvalek, které v posledních letech zažívají renesanci, jako jsou floxy, kopretiny nebo srdíčka. Začínají je už nabízet i hobbymarkety, Pevný ale příliš nedoporučuje je tam nakupovat, protože jsou rychlené ve sklenících a často se stává, že vysazení na záhon nepřežijí. Pevný také nabízí řešení zahrad. Klientům nedoporučuje žádnou exotiku ani anglické trávníky, přednost dává tradičním květinám, dřevinám a loukám, které se do českých podmínek hodí lépe a jsou méně náročné.

Zahrada v liberecké čtvrti Pavlovice je přístupná denně od 10:00 do 18:00 včetně víkendů s výjimkou středy.

Zdroj: ČTK

Štítky zahrada, fuchsie, květiny, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zahradě libereckého pěstitele rozkvétají stovky květin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.