Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českém ráji postavili velkou repliku hradu Trosky

Ve Šťastné zemi v Českém ráji zahájili dnes prázdniny otevřením dřevěné repliky hradu Trosky. Obří prolézačka je největším herním prvkem oblíbeného přírodního areálu u Karlovic na Semilsku. Na své si v ní přijdou nejen děti, ale i dospělí. Jsou tam dva velké osmimetrové tobogány a vše připomíná malé bludiště.

Replika hradu vznikla z akátového dřeva v poměru 1:5, podobá se spíše historickému vyobrazení hradu ze středověku než současné zřícenině. Replika hradu má šest věží, ty největší jsou Panna a Baba. Hrad má také cimbuří, vstupní brány, ochoz a vyhlídku z nejvyšších věží, které měří 8,5 metru. Vidět jsou odtud i skutečné Trosky na protějším kopci. "Takhle hrad vypadal někdy ve druhé polovině 14. století, to co z něho zbylo podlehlo zkáze lidské i přírodní," dodal řekl dnes u příležitosti otevření nové atrakce správce areálu Pavel Faltus.

Stavba hradu byla náročná, podle Faltuse se využilo asi 50 kilogramů spojovacího materiálu, zhruba polovinu představovaly šrouby a závitové tyče. Na stavbu padlo asi 170 metrů krychlových dřeva - ať už kulatiny nebo zpracovaného na prkna, kolem 300 krychlových metrů štěrku různých frakcí a asi 60 metrů krychlových betonu. "Na kopec k hradu vedou dvě štěpkou vysypané cestičky a hrad je kolem vysypaný štěpkou, vevnitř jsou dopadové plochy z kačírku. Svahy budou zatravněné," popsal stavbu správce areálu.

Sedmihektarový areál Šťastná země vznikl v Českém ráji v roce 2004. Loni jím prošlo přes 50.000 návštěvníků, hlavně rodin s dětmi. Každý rok se nabídka atrakcí rozšiřuje. Loni přibylo lanové centrum, které nabízí téměř 350 metrů lanových tratí. Nejvyšší místo nad roklí je 16 metrů nad zemí a mezi jednotlivými hnízdy na stromech je 24 úseků. Přes rokli vede 35 metrů dlouhá lanovka. Návštěvníci najdou v areálu dětskou trpasličí vesničku, dřevěné domky pro dětské hry, prolézačky, houpačky a od příštího týdne i oblíbené vzduchové trampolíny, které se teď rekonstruují.

Ve Šťastné zemi se dá nově i přenocovat. "Máme tu oddělení parku, kterému říkáme indiánské parkoviště, máme osm velkých indiánských týpí, která pronajímáme, ale lidé si tu mohou postavit i svoje stany," doplnil správce areálu. Do každého týpí se vejde kolem 15 až 20 lidí, na ploše se dá postavit až stovka stanů. Připravené je podle něj i zázemí, i když kapacita sprch je zatím menší. Kemp se ale podle Faltuse teprve rozjíždí.

Zdroj: ČTK

Štítky hrad, Český ráj, Trosky, okres Semily, Karlovice, kopec, středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém ráji postavili velkou repliku hradu Trosky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.