Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Libereckém kraji třídili nejlépe v Harrachově a Albrechticích

V Libereckém kraji třídili loni odpad nejlépe obyvatelé v horských střediscích Harrachov na Semilsku a Albrechtice v Jizerských horách na Jablonecku. Díky tomu jsou vítězi krajského kola soutěže Zlatá popelnice 2014. Skokanem roku se stala Tuhaň na Českolipsku. V celém kraji se loni vytřídilo v přepočtu na osobu 40 kilogramů papíru.

"Jak vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM, na jednoho obyvatele Libereckého kraje připadalo v uplynulém roce více než 21 kilogramů vytříděného papíru, sedm kilogramů plastu, 11,3 kilogramu skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů," doplnil náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). V třídění papíru byl dokonce Liberecký kraj v přepočtu na obyvatele nejlepší v zemi. Třídění pomáhá i hustá síť kontejnerů, kterých bylo v kraji na konci loňského roku 9563. Průměrné kontejnerové hnízdo tak slouží pro přibližně 158 obyvatel.

V Harrachově ale třídí v přepočtu na obyvatele o polovinu víc než v Libereckém kraji - 65 kilogramů. V Albrechticích v Jizerských horách dokonce více než dvojnásobek - 101 kilogramů na osobu. Vysoká výtěžnost v horských střediscích je ale podle EKO-KOMu dána tím, že jsou to turistická centra, kde se v sezoně počet obyvatel výrazně zvyšuje, a proto mají i hodně kontejnerů. To potvrdila starostka Harrachova Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj). "Jsme turistické středisko, máme spoustu restaurací a také ubytovacích kapacit," řekla.

V Libereckém kraji patří třídění odpadu k prioritám. Od roku 2004, kdy se kraj začal podpoře třídění věnovat, se podařilo výtěžnost v přepočtu na obyvatele už více než zdvojnásobit. Zatímco v roce 2004 se vytřídilo v přepočtu na osobu 19 kilogramů papíru, skla a plastů, loni už to bylo 40 kilogramů. Nejlépe se třídí v Pardubickém kraji, kde loni v přepočtu na obyvatele vytřídili 44,6 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Naopak nejhůř je na tom kraj Ústecký, kde byla výtěžnost jen 35,5 kilogramu.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Harrachov, papír, Albrechtice, Albrechtice v Jizerských horách, sklo, plast, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji třídili nejlépe v Harrachově a Albrechticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.