Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté se opět zaměřili na cyklisty u Nisy

Bezpečně na cyklostezce, to je název dopravně preventivní akce, která dnes začala na frekventované cyklostezce U Nisy v Liberci. Společně ji pořádá Městská policie v Liberci, Tým bezpečnosti Libereckého kraje a Policie České republiky. Jejím cílem je zajištění bezpečného provozu na cyklostezkách.

"Akci zahajujeme se začátkem prázdnin, kdy je zvýšený počet uživatelů cyklostezek. Jsou to nejenom děti a dospělí na jízdním kole, ale i bruslaři, chodci, maminky s kočárky i děti na odrážedlech," řekla mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková. Ti všichni mají ode dneška možnost ověřit si své znalosti o správném užívání stezek. "Stojíme přímo na cyklostezce a ptáme se projíždějících a procházejících, zda znají pravidla, která pro pohyb na cyklostezce platí. Za správné odpovědi obdrží účastníci drobné odměny," uvedla mluvčí..

Policisté budou podle Buškové kontrolovat i povinnou výbavu kol nebo helmy, které jsou pro děti povinné. Pokuty ale nehrozí, policisté se spíš snaží upozornit na případné chyby. "Jde o pozitivní komunikaci," podotkla. Cyklostezka je relativně bezpečnou trasou, i tam ale podle Buškové musí strážníci občas řešit problémy a konflikty. "Hned při prvním ročníku jsme tam zastavili i projíždějící automobil, řidič se zatoulal a nevěděl kudy kam," uvedla. Strážníci už ale řešili i případ agresivního bruslaře, který zavinil pád cyklisty. "Takových případů je ale naštěstí málo," dodala.

Cyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Podle statistik BESIP jich loni na silnicích v Česku zemřelo 57 a dalších 433 bylo zraněno. Cyklostezky jsou pro ně nejbezpečnější trasou, kudy se mohou motoristům vyhnout, v Liberci jich ale není mnoho. Čtyřkilometrovou cyklostezku podél Nisy má Liberec od roku 2000. Na její výstavbu za zhruba 21 milionů korun získalo město evropskou dotaci. Radnice se teď chystá stezku prodloužit o kilometr do Stráže nad Nisou. Na projekt za více než 13 milionů chce žádat dotace z EU. Jinak ve městě moc cyklostezky nejsou, přibývá ale vyznačených pruhů na komunikacích.

Zdroj: ČTK

Štítky cyklostezka, Lužická Nisa, Liberec, cyklista, Policie České republiky, Liberecký kraj, Evropská unie, BESIP, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Frouzová

Čtyři kilometry v roce 2000 za 21 mega...nyní kilometr za 13 milionů. Herdek, to ten asfalt hodně podražil. Nebo bude dlážděná zlatými cihlami?

Čtvrtek, 9. července 2015, 07:00Odpovědět

Policisté se opět zaměřili na cyklisty u Nisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.