Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Zeleném Údolí má vyrůst továrna, Vratislavice jsou proti

Továrnu tu nechceme! Místní ve Vratislavicích nad Nisou odmítají plánovanou výstavbu nového závodu na výrobu autodílů v Zeleném Údolí. Proti záměru, který má v budoucnu zaměstnat až 330 lidí, se postavili i obyvatelé z okolí. Podobné projekty podle nich patří do průmyslových zón na okraji města, nikoli do hustě obydlených oblastí.

Výstavbu továrny na autodíly v Zeleném Údolí plánuje pražská společnost Výstavní Property. O záměru dnes informoval zpravodajský portál www.biztweet.eu. Továrna má vzniknout na dvouhektarovém pozemku na ploše, kde stával areál zemědělského podniku. Dnes plocha a její okolí slouží jako skládka zemin, demoličních a stavebních materiálů. Pozemek leží nedaleko hotelu Zelené Údolí, v blízkosti silnice 14, která umožňuje rychlé napojení na rychlostní silnici 35 směrem na Prahu.

"Výstavbu výrobního závodu umožňuje i územní plán, proto bude obtížné jí zabránit," připustil starosta. Místní se ale nevzdávají a proto rada městského obvodu Vratislavice využije všechny legislativní kroky k tomu, aby stavbě zabránila.

Kapacita silnic nestačí už teď

Oblast Zeleného Údolí a přilehlých Rochlic je jednou z nejhustěji obydlených částí Liberce, kde se stále staví nové byty. Kapacita tamních komunikací už dnes provozu sotva stačí a s plánovanou průmyslovou výrobou by se podle místních situace ještě zhoršila.

"Obáváme se nejen zvýšené dopravy, ale také hluku. Jednáme proto s majitelem pozemku o možnosti jiného využití," řekl místostarosta Jiří Mejsnar (Starostové pro Liberecký kraj).

Jiný pozemek, který by městský obvod investorovi nabídl, ale Vratislavice nemají a ani město Liberec mnoho možností nenabízí. Průmyslové zóny už jsou obsazené a nové rozvojové plochy zatím město nepřipravilo.

Vratislavice se podle Mejsnara o projektu dozvěděly až ze stavebního řízení, investor dopředu záměr nepředstavil. Proti se teď zvedla vlna odporu. Lidé se bojí hluku a znečistění, které přinese nejen závod samotný, ale i kamiony, které budou přivážet do montovny komponenty a odvážet hotové díly.

Pokud se nepodaří plánované stavbě zabránit, bude město žádat, aby závod od obytné zóny oddělil pás zeleně, a samotná výroba aby byla orientována do blízkosti silnice 14, co nejdál od zástavby.

S využitím ČTK

Štítky Zelené údolí, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, továrna, silnice, pozemek, Liberec, Praha, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Kočičák

Hmm, developer si stejně prosadí co bude chtít. Zvlášt pokud má kontakty a spojení se Synerem a Libereckou magistrátní mafii. A lidi? Zase utřou hubu a pěkně to zaplatěj.

Sobota, 11. července 2015, 12:57Odpovědět

V Zeleném Údolí má vyrůst továrna, Vratislavice jsou proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.