Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Speleologové lidem otevřeli nepřístupnou jeskyni v Hanychově

Speleologové v Liberci včera pro veřejnost otevřeli jinak nepřístupnou Hanychovskou jeskyni pod Ještědem. Jeskyně nejsou běžně přístupné, protože je třeba je chránit. Dalším důvodem je bezpečnost, protože bez nějakého zabezpečení nelze lidi do jeskyně dostat a zase je pak bezpečně dostat ven, řekl za organizátory akce Daniel Horáček.

Terén je náročný, vstup do jeskyně tvoří 15 metrů hluboká propast. Každý návštěvník, který se chtěl do jeskyně podívat, dostal helmu a v sedáku ho bezpečně spustili na dno. "Zpřístupněna je jen vstupní propast a pak takový pěkně tvarovaný dómek, z toho pak pokračuje dál takzvaná plazivka, ta už není zpřístupněna, protože prostor v ní je velice náročný a je jen pro zkušené speleology," uvedl Horáček.

Panský lom je přírodní památkou, důvodem ochrany je puklinová Hanychovská jeskyně v dolomitickém vápenci bývalého lomu, která je významným zimovištěm netopýrů a vyskytují se tu i ohrožené druhy rostlin a živočichů. "Jeskyně je zajímavá hlavně tím, že jde zřejmě o nejstarší jeskyni na Ještědském hřbetu. Většina těch jeskyní, které jsou okolo, je výrazně mladší," řekl speleolog.

Jeskyni odhalila počátkem 19. století těžba v lomu. "Ten lom zničil její dvě horní šachty, což je vidět na stěnách lomu. Víme z datace křemenů z jeskyně, že tu ležely jeden a půl milionu let," uvedl Horáček. Kdysi měla i krápníkovou výzdobu, která je pro dolomitové jeskyně typická. "Většina krápníků byla vylámaná. Jeskyně byla objevena v roce 1818, v jeskyni se pak krápníky těžily. Sloužily jako propagační předměty, ale také to mleli na prášek, protože věřili tomu, že krápník rozemletý a vypitý v nějakém nápoji prospívá potenci," řekl. 

Veřejnosti se jeskyně otevírá jen jednou ročně, protože je to organizačně velmi náročné. "Je třeba zajistit bezpečnost návštěvníků a také další atrakce," vysvětlil Horáček. Návštěvníci se tak mohli při čekání na prohlídku dozvědět něco o historii lomu a jeskyně, ti zkušenější si mohli zkusit 160 metrů dlouhý traverz přes lom na lanech napjatých ve výšce více než 30 metrů z jedné strany lomu na druhou. Vyzkoušet si mohli také oblíbenou soutěž v "bednované", při níž se staví na sebe bedny od piva a zároveň se na ně leze.

Zdroj: ČTK

Štítky jeskyně, Liberec, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speleologové lidem otevřeli nepřístupnou jeskyni v Hanychově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.