Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonecká zasedací místnost získá historickou podobu

Původní podobu by měla získat ještě letos jedna ze zasedacích místností historické budovy radnice v Jablonci. Práce v místnosti, které se kvůli dominantnímu stolu říká Kulatá, začnou v průběhu léta. Hotovo by mělo být do konce roku. Novináře o tom informoval tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Práce jsou součástí obnovy památkově chráněné budovy, která si za poslední roky vyžádala už desítky milionů korun. Jablonecká radnice s 51 metrů vysokou věží pochází z let 1931 až 1933, jejím architektem byl Karel Winter. Zasedací místnost, kde se konají tiskové konference, výběrová řízení nebo setkání jabloneckých spolků, se naposledy opravovala někdy před 40 lety a na jejím vybavení je to znát. Současná rekonstrukce navíc pomůže Kulaté vrátit její historickou podobu, pod umakartovým obložením totiž zůstalo téměř všechno původní dřevo. Je tam dubový dýhovaný stůl nebo obklady oken s ozdobnými větracími mřížkami. "Okenní parapety kryl rovněž umakart. Po jeho odstranění jsme zjistili, že byly původně mramorové. Bohužel se dochoval jenom jeden mramorový parapet a ten je prasklý," uvedl Řeháček.

Původní dřevěné prvky se budou podle něj restaurovat. "Necháme dodělat chybějící parapety i dřevěné kryty topení, původní stůl necháme pouze opravit. Je krásný, historický a vyrobený na míru místnosti, bylo by škoda na něm cokoliv měnit, i drobné šrámy na něm jsou svědky minulosti," řekl tajemník. Oprava čeká i parkety, které jsou ukryté pod starým prošlapaným kobercem. V místnosti ve druhém patře se bude měnit také elektroinstalace a dojde na repasi dveří. Obnova Kulaté si vyžádá asi 300.000 korun.

"Truhlářské nebo podlahářské práce poptáme u odborných firem, ale pro zednické a malířské činnosti samozřejmě využijeme i údržbáře z řad našich pracovníků veřejně prospěšných prací, kteří se již při práci na radnici osvědčili," dodal Řeháček. V nejbližších letech by podle něj chtěli obnovit i velký sál, kde se konají jednání zastupitelstva, a zasedací místnost městské rady. "I zde vládne dřevotříska, ale vzhledem k současné zkušenosti se dá předpokládat, že i tady zůstal pod povrchem původní ráz místností zčásti zachován," uvedl.

Obnova interiérů významné stavby československé meziválečné architektury se dělá postupně, renovací prošly některé kanceláře i chodby. Loni město za 8,5 milionu korun dokončilo rekonstrukci přízemí, kde vzniklo nové informační centrum s bezbariérovým přístupem, elektronickým odbavovacím systémem, podatelnou, pokladnou a dalšími přepážkami. Na sedm milionů přišel nový stavební archiv vybudovaný v suterénu, kde kdysi byla vyhlášená restaurace. Dalších deset milionů město zaplatilo za rekonstrukci schodiště vedoucího od náměstí k radnici. Od roku 2011 se postupně obnovují okna a dveře, zatím si repasování vyžádalo přes osm milionů korun. Letos půjde o pátou etapu. Po letošním roce bude po obnově 307 z 511 oken radnice.

Napsala ČTK

Štítky radnice, Marek Řeháček, stůl, rekonstrukce, okno, Jablonec, parapet, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká zasedací místnost získá historickou podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.