Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Euroregion Nisa chce získat aspoň miliardu na české projekty

Euroregion Nisa chce v novém programovacím období získat na projekty v české části alespoň miliardu korun z programů Evropské unie pro podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou, Saskem a Polskem. Je to zhruba stejný objem peněz jako v končícím období, kdy to bylo zhruba 1,05 miliardy korun.

Ve třech programech je podle Půty pro období 2014 až 2020 připraveno téměř 14 miliard korun. Hlavním projektem je rekonstrukce komunikací na Frýdlantsku za bezmála půl miliardy korun, která by se měla financova z česko-polského programu. "Je to jeden z vlajkových projektů, které by měly situaci řešit ne lokálně, ale na celém Frýdlantsku a na území navazujícího polského okresu Zhořelec. Projekt už byl schválen a realizace první etapy by měla začít už v roce 2016," řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který je zároveň předsedou Euroregionu Nisa. Další projekty budou podle něj zaměřeny na budování turistické infrastruktury.

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa je sdružením měst, obcí a dalších subjektů, česká část zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. Registrován byl v prosinci 1991 jako první euroregion ve střední a východní Evropě. "Předlohou pro jeho založení se staly německo-nizozemské euroregiony, které fungovaly v Evropě od roku 1950," řekl jednatel euroregionu Jaroslav Zámečník. Euroregion Nisa leží v oblasti, kde se stýkají hranice Německa, Polska a Česka. Na ploše 13.000 kilometrů čtverečních žije 1,74 milionu lidí. Největším městem je stotisícový Liberec.

Pro českou, německou i polskou část euroregionu je hlavní prioritou ochrana před povodněmi, spolupráce při obnově silniční a turistické infrastruktury. Podpora je určena také pro drobné sportovní a kulturní projekty, které by měly pomáhat vzájemnému setkávaní a sbližování. Problémem pro všechny byla v minulosti přílišná administrativní náročnost při získávání a vyúčtování evropských dotací. "Máme řadu negativních zkušeností, kdy při pochybení například za 8000 eur jsme museli platit sankci ve výši stonásobku. Potom si každá obec rozmyslí, zda se vůbec vyplatí o něco žádat," poznamenal zhořelecký landrát Bernd Lange, prezident německé části Euroregionu Neisse. Je podle něj ale nutné si na kontroly zvyknout.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, Lužická Nisa, Euroregion Nisa, Polsko, Česko, Evropská unie, Sasko, Martin Půta, Frýdlantsko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Euroregion Nisa chce získat aspoň miliardu na české projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.