Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

iQLANDIA táhne: Nové expozice navštívilo přes 60 tisíc lidí

Od otevření expozic Tajné zbraně druhé světové války a Světu kolem nás na začátku tohoto léta je do konce července vidělo na 63 tisíc návštěvníků. Centra však s novinkami nekončí. Vedle tradičních tematických workshopů a bláznivých science show startuje v iQLANDII dobrodružná kriminální hra a koncem srpna se chystá Svět ve tmě.

„K 70. výročí konce druhé světové války jsme v iQLANDII zpřístupnili autenticky pojatou výstavu pod názvem Tajné zbraně druhé světové války. Ta nabízí simulovaný bombový nálet, prohlídku pracoviště velitele SS nebo možnost zašifrovat si vlastní zprávu pomocí přístroje Enigma,“ říká Josef Brožek, garant projektu. Největší nadšení u dětí i dospělých sklízí obávaná pancéřová pěst, se kterou střílíte na cíl. Expozice, která přišla na půl milionu korun, bude otevřena do 7. 12. 2015. Pro zajímavost, ani toto datum nebylo vybráno náhodně, ve stejný den byl spáchán útok na Pearl Harbor.

Agentem FBI

Roli ostříleného kriminalisty z amerických seriálů si ode dneška můžete vyzkoušet v detektivní hře Kriminálka iQLANDIA. O co v ní půjde? Neznámý pachatel zavraždil uznávanou vědkyni Dr. Pospíšilovou a vaším úkolem bude najít viníka pomocí oborů forenzních věd, jako je například daktyloskopie, portrétování nebo porovnání DNA. Ti, kteří případ vyřeší, postoupí do slosování o zajímavé ceny. 

Jak to vidí nevidomí?

V iQLANDII si také vyzkoušíte, jak zvládají běžné domácí činnosti nevidomí. „Aktuálně stavíme klasický malometrážní byt, který bude absolutně zatemněn. Lidé si jej před samostatným vstupem prohlédnou pomocí dvou infrakamer, po vstupu dovnitř je již čeká úplná tma. Navíc pro ně máme přichystané úkoly – od těch nejjednodušších, kdy příchozí budou muset počítat hrnky, až po ty nejtěžší, jako například zasunout zástrčky do zásuvky. K tomu bude východ z bytu situován do rušné křižovatky a návštěvník by měl správně zareagovat na akustický signál semaforu,“ uvádí Jana Pivoňková, marketingová manažerka science centra. Svět ve tmě vzniká ve spolupráci se Světluškou, Nadačním fondem Českého rozhlasu a libereckým Tyfloservisem, zpřístupněn bude koncem srpna.

iQPARK v novém

První etapu modernizace v hodnotě dvou milionů korun má za sebou iQPARK, vůbec první science centrum v zemi – a to v podobě rekonstrukce celého druhého patra pod názvem Svět kolem nás. „Děti od dvou do deseti let si tu mohou na vlastní kůži vyzkoušet práci moderátora, stavaře či prodavače. Ti odvážnější jistě využijí i naši koncertní stage. Jejich pěvecké výkony budou přenášet obrazovky po celé expozici,“ dodává Pivoňková.

Letní otevírací doba

Liberecká iQLANDIA a iQPARK nabízí kromě interaktivních exponátů i další bohatý doprovodný program, a to v podobě tematických workshopů, laborek a chemicko-fyzikálních science show. Navíc o prázdninách funguje v obou centrech prodloužená otevírací doba od 9 do 19 hodin.

Autoři

Štítky druhá světová válka, Schutzstaffel, útok na Pearl Harbor, FBI, Enigma, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLANDIA táhne: Nové expozice navštívilo přes 60 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.