Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistické cíle lákají, o iQLandii je zájem jako o lanovku

Letošním prázdniny zatím vychází provozovatelům atrakcí na výbornou. Teplé počasí lákalo turisty především k vodě, nárůst návštěvníků ale pozorují třeba ve Šťastné zemi na Turnovsku nebo na lanové dráze na Ještěd. Naopak loňský červenec byl lepší než ten letošní pro libereckou zoologickou zahradu.

Rekreačnímu areálu Šťastná země nedaleko Turnova přibylo oproti minulému červenci zhruba 15 procent návštěvníků. "Přišlo asi 15.000 lidí," uvedl správce areálu Pavel Faltus. Lákadlem je zejména nedávno postavená replika hradu Trosky v poměru 1:5, která se podobá spíše historickému vyobrazení hradu ze středověku než současné zřícenině. Podle Faltuse se stala za krátkou dobou vyhledávanou atrakcí. "Návštěvnost se ale odvíjí hlavně od počasí. Pro nás je lepší, když není vedro," řekl Faltus.

To samé platí i pro Bozkovské jeskyně na Semilsku. "Když jsou deštivé dny, tak nejsme schopni provést všechny zájemce. V teplejších dnech to je volnější," uvedl vedoucí Dušan Milka. Upozornil, že čas prohlídky si lze zarezervovat. V červenci si jeskyně prohlédlo zhruba 16.000 lidí, což je asi o tři procenta více než loni.

Nárůst v řádu procent zaznamenal i vědecký park iQLandia s planetáriem v Liberci, v červenci ho navštívilo přes 51.000 lidí. "Tak trochu jsme s tím nepočítali a naopak čekali mírný pokles. Počasí bylo méně příznivé, navíc byla iQLandia loni nově otevřená," uvedla mluvčí centra Lenka Gecková. Novinkou je detektivní hra, při níž návštěvníci mohou za pomoci skutečných kriminalistických metod odhalit vraha. Nová je i expozice věnovaná druhé světové válce, tam si na simulátoru mohou zájemci například vyzkoušet zneškodnění tanku pancéřovou pěstí.

Obdobný zájem jako o iQlandii byl v Liberci o lanovku na Ještěd, v červenci se jí svezlo asi 50.000 lidí. "Dva dny před koncem měsícem jsme měli tolik cestujících jako loni za celý červenec," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Ještě více návštěvníků měla liberecká zoo, do níž zavítalo asi 70.000 lidí. Tam je ale letos návštěvnost nižší. "Jsme na úrovni roku 2013, loňský červenec byl lepší. Je to dané počasím, ve vedru dávají lidé přednost plovárnám. Pokulhávala nám hlavně odpolední návštěvnost," řekl mluvčí zoo Jan Kubánek.

O památky v kraji byl obdobný zájem jako loni, nejnavštěvovanější jsou Trosky, kam denně míří kolem 1500 turistů. Spokojení jsou i provozovatelé muzeí. "Je to poměrně slušné, chodí hlavně výletníci. Denně 30 až 50 lidí. Chtějí i vidět, jak klášterní areál vypadá po kompletní opravě střech a omítek," uvedl ředitel muzea v České Lípě Zdeněk Vitáček. Ještě lépe je na tom Muzeum Českého ráje v Turnově, které včetně Dlaskova statku v Dolánkách navštívilo stejně jako loni 4250 lidí.

Spokojeni jsou zatím provozovatelé koupališť. "Vypadá to nadějně, ale hodnotit můžeme až na konci srpna," řekl majitel libereckého koupaliště Vápenka Jan Skalník. Obdobně se vyjádřili provozovatelé pláží na Máchově jezeře na Českolipsku nebo koupaliště v Železném Brodě na Jablonecku. Podle Skalníka bylo v červenci devět dnů s dobrou návštěvností.

"Abychom se dostali s náklady na nulu, potřebovali bychom v srpnu ještě aspoň tři extra dobré dny," řekl správce koupaliště Sluníčko v Liberci-Vratislavicích Petr Polda. Do té doby po loňské zkušenosti jásat nechce. "Loni jsme vstupné naposledy vybírali 10. srpna, pak už nic," připomněl.

Zdroj: ČTK

Štítky lanová dráha, koupaliště, Ještěd, Trosky, druhá světová válka, Turnov, Liberec, Muzeum Českého ráje v Turnově, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické cíle lákají, o iQLandii je zájem jako o lanovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.