Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká zoo má poprvé v historii mláďata pandy červené!

Liberecká zoologická zahrada se chlubí dalším chovatelským úspěchem. Má dvě mláďata pandy červené. Je to poprvé od roku 2005, kdy liberecká zoo začala tento ohrožený druh chovat. Mláďata se narodila před několika týdny, chovatelé však nevěděli, jak vše dopadne.

"Máme z toho velkou radost. Narodila se už před několika týdny, nevěděli jsme ale, jak to dopadne. Proto jsme s oznámením čekali," řekl mluvčí zahrady Jan Kubánek.

V Liberci se pandy už zřejmě jednou narodily, před šesti lety. Zoologové tehdy slyšeli nějaké zvuky, ale mláďata neviděli. Domnívají se, že je sežrala matka ze strachu z blízkosti velkých šelem. Pandí pár měl tehdy expozici v blízkosti pavilonu lvů, tygrů a dalších kočkovitých šelem. Zřejmě právě vnímání potenciálního nebezpečí bylo důvodem, proč se předchozímu páru nepodařilo úspěšně rozmnožit.

Nový chovný pár má zahrada od minulého roku, umístila ho dále od pavilonu šelem. Mláďata už mohou návštěvníci zoo vidět. "Zatím je to ale o velké náhodě. Jsou uvnitř a záleží jen na nich, zda vylezou," řekl mluvčí.

Vzhledem připomíná panda červená medvídka mývala, mezi návštěvníky zoo i proto patří k nejoblíbenějším zvířatům. Jejím typickým znakem je silný červenohnědý kroužkovaný ocas a hustá a měkká tmavočervená srst. Přezdívá se jí ohnivá liška. Ve volné přírodě pand rapidně ubývá. Odhaduje se, že populace za poslední půlstoletí klesla o 40 procent na asi 10.000 jedinců.

Panda není jediným vzácným přírůstkem v zahradě v posledních týdnech. V polovině července se po pěti letech narodil lachtan hřivnatý. Toho návštěvníci zřejmě uvidí až v polovině září, kdy se začne učit plavat. Od středy má zahrada mládě žirafy Rothschildovy, dostala jméno Anastasia. "Mládě se zdá být zdravotně v pořádku a za několik dnů by mělo být schopné následovat matku a ostatní žirafy do venkovního výběhu," uvedl Kubánek. Žirafí skupina se rozrostla o dalšího člena po necelém roce a půl, aktuálně je sedmičlenná. I žirafy patří mezi ohrožené druhy. V průběhu posledních 15 let se v Africe snížil počet divokých žiraf ze 140.000 na 80.000, v sedmi zemích dokonce tato zvířata definitivně vyhynula.

Zdroj: ČTK

Štítky panda, zahrada, žirafa, historie, Anastasia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo má poprvé v historii mláďata pandy červené!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.