Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Korytář: Do deseti let by se mohl Papírák změnit k nepoznání

Papírové náměstí – kapitola sama pro sebe. Chátrající ruiny a desítky let neudržovaný veřejný prostor. Se zanedbanou částí Liberce, která čeká na svou šanci, chce začít pracovat vedení města, které vyzývá Liberečany k pomoci. Do roku 2025 by podle Jana Korytáře (Změna pro Liberec), mohla tato část Liberce vypadat úplně jinak.

„Bude to náročná práce, ale do deseti let by se tato část Liberce mohla v dobrém smyslu slova změnit k nepoznání. V této souvislosti bude potřeba urychlit přípravu zřízení místa hlavního architekta. Jeho pozice bude klíčová nejen v tomto projektu,“ říká náměstek primátora Jan Korytář.

A jaké, že má současné vedení města plány s „Papírákem“? To je zatím podle všeho velkou neznámou. „Po dvaceti promarněných letech to bude muset být město, které připraví celkový koncept revitalizace této městské části, začne investovat do rekonstrukcí svých pozemků a pokusí se domluvit s jednotlivými vlastníky soukromých objektů o jejich postupné rekonstrukci či s majiteli pozemků o možnostech jejich zástavby,“ dodal Korytář.

Honosné plány zatím jen na papíře

Jakákoliv přeměna této části Liberce bude velmi složitá. Většinu pozemků totiž vlastní soukromí majitelé, jejichž velké plány často končí jen u vizualizací.


Vizualizace projektu společnosti Papírové náměstí a.s. Foto: Gestab

Příkladem za všechny je projekt, který si nechala vypracovat společnost Papírové náměstí a.s.Ta skoupila pozemky naproti baru Stereo Cafe a v roce 2008 přišla s vizí výstavby několikapatrového domu v těsné blízkosti historické zástavby.

Za posledních sedm let se však s výstavbou nezačalo a projekt nejspíš skončil „v šuplíku“ developera. „Územní rozhodnutí bylo vydáno před několika lety. Bytový dům by měl být s pěti nadzemními podlažími a šestým ustupujícím. Současně by zde mělo dojít k přeložkám inženýrských sítí a úpravám komunikací,“ popsala před rokem dnes už bývalá mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Redakci Drbny se nepodařilo kontaktovat nikoho z vedení společnosti. Na naše dotazy nereagoval ani španělský předseda představenstva.

Realizace projektu je stále v nedohlednu, jeho vizualizace ale stihla pořádně hnout žlučí mnoha Liberečanů. Podle odborníků projekt příliš nerespektoval památkovou zónu. „Problémem je, že na lokalitu není celkový názor od města. To by si mělo v první řadě zpracovat nějakou územní studii a podle ní při výstavbě postupovat,“ řekl Drbně už dříve člen občanského sdružení Zbytek Jiří Žid. Společně s dalšími členy si dává za cíl ochránit tuto městskou část Liberce před výraznými změnami.


Jeden z požárů v ulici Na Svahu. Foto: HZSLK

Ruiny, které v posledních letech obývaly především pochybné existence, jsou také noční můrou hasičů. Jen koncem roku 2013 zasahovali několikrát v přilehlé ulici Na Svahu. Tam v rozmezí několika týdnu třikrát hořel vybydlený dům obývaný bezdomovci. „Nemovitost bych chtěl opravit a prodat,“  popsal po posledním požáru majitel Jiří Gebarowský.

Liberecké Benátky, jak se okolí „Papíráku“ také někdy říká, tak čekají na svou druhou šanci. „O prostoru pod Sokolovským náměstím a za Kavárnou Nisa bylo již mnoho napsáno, celá lokalita ale nadále chátrá. Na druhou stranu je otázkou, zda není lepší chátrání než nezvládnutý stavební rozvoj, který by území dotvořil podobně „citlivě“ jako Plaza horní centrum města. Jedno je jisté – celá lokalita čeká na svou novou šanci,“ dodal náměstek. Ten zároveň vyzívá Liberečany, kteří by se chtěli do obnovy této části města zapojit, aby ho kontaktovali na mailu korytar.jan@magistrat.liberec.cz.

Štítky Liberec, Jan Korytář, projekt, pozemek, stavba, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Saša Geisler

Jenom ne proboha žádny hranatý ratejny.. to je hnus velebnosti !!! Byl bych pro zachování původní zástavby a doplnění stejným stylem... Dyk to je hezké... co si myslíte o tom Vy?

Středa, 5. srpna 2015, 12:57Odpovědět

Korytář: Do deseti let by se mohl Papírák změnit k nepoznání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.